1D: ECHT of NEP?

Hieronder staan 29 verhalen van leerlingen uit een andere klas. Zijn ze echt of zelfverzonnen? Of zijn ze echt, maar heeft de schrijver er zelf iets aan veranderd of toegevoegd? Of zijn ze nep, maar lijken ze net echt? Of zijn ze echt, maar lijken ze alleen door het navertellen nep? Het kan allemaal.

Open eerst het antwoordformulier hieronder (het opent in een nieuw tabblad). Daar geef je van elk verhaal aan of het volgens jou echt of nep is, en waarom je dat denkt. Ook willen we weten of je denkt dat het zelfgeschreven of zelfverzonnen is, of gekopieerd. En je mag als je wilt met een cijfer aangeven of het moeilijk of gemakkelijk was, te beoordelen of een bericht echt of nep was.

Zoek ook op internet of er meer te vinden is over de verhalen die je leest.
EN LET OP: JE KRIJGT PRECIES 45 MINUTEN OM DE VERHALEN TE CHECKEN. NA DE LES GAAT HET ANTWOORDFORMULIER OP SLOT.

OPEN HET ANTWOORDFORMULIER

01. Het ziekenhuis in de toekomst

Volgens verschillende dokters die in het ziekhuis werken moet er in de toekomst wat veranderd worden aan de ziekenhuizen. ‘Het is belangrijk voor het herstel van de patiënten dat de ziekenhuizen verbeterd worden.’ Het moet aan de volgende punten kunnen voldoen:
1. Ieder een persoonlijke robot die 24/7 bij je blijft en je verzorgt.
2. Automatische rolstoelen.
3. Een park bij het ziekenhuis voor de patiënten.
4. Gemeenschappelijke app voor dokters, de robots en de patiënten.
5. Medicatie en verdovingen via lucht.

Hier de verdere uitleg en details over de punten:

1. De robots moeten onder controle staan van een dokter maar kunnen wel in principe alles zelf. Als er iets gebeurt met de patiënt kan de robot ingrijpen en stuurt een signaal naar de dokter via de app (zie 4) zodat de dokter meteen kan komen helpen/overnemen.

2. De automatische rolstoelen staan in verbinding met de robot en ook met de dokters via de app (zie 4). De robot moet wel per se meelopen voor het geval dat er iets mis gaat.

3. Het park bij het ziekenhuis moet worden voorzien van veel bomen en riviertjes. Ook mag het niet te dicht bij snelwegen of bouwplaatsen staan.

4. Deze app is het toppunt van de verandering. De app staat met alles in verbinding; de robot, de tablet van de dokter, de tablet van de patiënt en ook nog met de rolstoel. Op de app is alles te zien wat normaal te zien is op al de apparatuur in de kamer. Zo zien de dokter en de robot de hartslag van de patiënt, het suikergehalte en nog veel meer informatie over de patiënt. Zo weten de dokter en de robot dus wanneer ze moeten ingrijpen als er iets verkeerd gaat. Ook kan je er eten mee bestellen, drinken en een seintje naar de dokter of de robot sturen als je iets nodig hebt. De app kan je ook downloaden buiten het ziekenhuis. Als er dan iets thuis gebeurt, kun je via de app Face-Timen met een van de hulp-op-afstand-dokters. Die kunnen in ergere gevallen een ambulance naar je sturen. Als je zelf weet dat het echt heel erg is, kun je ook meteen via de app een ambulance bellen.

5. De meeste mensen zijn bang voor prikken. Daar is dus een oplossing voor! De medicatie en de verdovingen worden in de lucht geblazen. Er zijn daar verschillende kamers voor met verschillende soorten medicatie en verdovingen. Zo kunnen we prikken afschaffen en dat is waarschijnlijk voor de meeste mensen een opluchting.

02. Toch nog een Elfstedentocht 2017?

Het is nu hartje winter in ons land en het word elke dag kouder, maar verschillende weersverwachtingssites geven aan dat er over een paar weken best een Elfstedentocht gereden zou kunnen worden. Het zou dan een week lang heel hard gaan vriezen. Ook de KNMI is daar best wel zeker van. Want nu kan je al prima schaatsen op natuurijs en als het zo koud blijft, word het ijs alleen maar dikker. Natuurlijk moet het ijs dan zo dik zijn dat het heel veel schaatsers kan dragen, maar met de technologie van nu zou dat best moeten lukken. De burgemeesters van de steden zeggen heel blij te zijn met dit nieuws. Zij zijn al bezig met de voorbereidingen. Natuurlijk is er een kans dat het niet doorgaat zoals in 2012. Toen bleek het ijs op sommige plaatsen niet dik genoeg. De friezen waren toen diep teleurgesteld. Of het nou wel of niet is, daar zijn de friezen zelf nog niet uit, maar waarom is de Elfstedentocht eigenlijk zo bijzonder? Dat komt vooral omdat het echt iets van Nederland is. Een historisch moment in de geschiedenis van Nederland. Al in de middeleeuwen werden schaatsen al als vervoersmiddel gebruikt en er werden wedstrijdjes gehouden, dus zou je kunnen zeggen dat het schaatsen ons in het bloed zit. De organisatie is trouwens al druk bezig met vrijwilligers regelen, maar ze verwachten niet dat er weinig mensen op af komen want, wie wil er nou niet meehelpen aan De Elfstedentocht van 2017? Als deze tocht zou worden gehouden, dan word het je afgeraden om ongetraind mee te doen. Het is niet zomaar een beetje schaatsen namelijk. Deze bijna 200 kilometer lange tocht zou levensgevaarlijk zijn voor geen professionele schaatsers. Als je valt dan is er een grote kans dat er iemand over je heen schaatst. Bij de vorige tocht zijn heel veel gewonden gevallen. Dat kwam vooral doordat mensen niet goed voorbereid waren op de tocht. Er moeten dus veel toezichthouders zijn om gewonden van de baan af te halen. Maar ook in het publiek moet er toezicht gehouden worden. De terreurdreiging is de laatste jaren flink gegroeid. Dus de politie en de eerste hulp moeten ook aanwezig zijn. Ook de winkels in de steden hopen flink te profiteren van de tocht. Mensen trekken namelijk weg uit de noordelijke provincies naar de Randstad en veel winkels gaan hierdoor failliet. Naar verwachting zullen er ongeveer 20.000 schaatsers de tocht gaan rijden en verwacht de NPO hele hoge kijkcijfers. Het KNMI hoopt wel dat het goed weer word, niet zoals de ramp in 1963, de twaalfde tocht. Toen was er hevige wind en heel veel sneeuw en vele schaatsers hebben de finish niet bereikt door hevige bevriezingen. Het is maar hopen op strenge vorst en goed weer. Verschillende weerorganisaties hebben uitgerekend dat er met de opwarming van de aarde in deze eeuw nog 8 tochten gehouden kunnen worden. Dat is niet veel, dus probeert iedereen er het beste van te maken.

03. Alcoholgebruik

Alcoholgebruik kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zo’n 2,3 tot 2,9 miljard euro. Dat blijkt uit een uitvoerige kosten-batenanalyse die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag publiceert. Het is de eerste keer dat de kosten en opbrengsten van alcoholgebruik in Nederland zo grondig in beeld zijn gebracht.
De totale kosten bedroegen in peiljaar 2013 8,1 miljard, maar omdat daar zo’n 5,5 miljard aan baten vanaf gaat, blijft onder de streep dit bedrag over. Vroegtijdige sterfgevallen zijn met 2,1 miljard euro verantwoordelijk voor de grootste kostenpost. Zo overlijden er jaarlijks bijna drieduizend Nederlanders aan alcoholgerelateerde kanker.

Productiviteitsverliezen volgen met 1,9 miljard op de voet. Met name de tien uren per jaar waarin Nederlanders er als gevolg van alcohol op hun werk de aandacht niet bij hebben, of helemaal niet kunnen werken, zorgen hiervoor. Verlies van kwaliteit van leven stelt het RIVM op 1,1 miljard.

Ook de inzet van politie en justitie (1,5 miljard), kosten als gevolg van verkeersongevallen (1 miljard) en zorgkosten (0,4 miljard) drukken stevig op de rijksbegroting. Dat de netto uitgaven aan zorg relatief laag zijn, komt volgens het RIVM door de positieve effecten van matig alcoholgebruik op hart- en vaatziekten en diabetes type II, wat 872 miljoen aan potentiële ziektekosten zou besparen.

Geluksgevoel
De nadelige gevolgen worden met name gedragen door alcoholgebruikers zelf, maar via een hogere zorgpremie en uitgaven aan politie en justitie draagt iedereen er aan bij.

Het lijstje met baten is tamelijk beperkt en bestaat met name uit wat het RIVM het ‘consumentensurplus’ noemt: het geluksgevoel dat consumenten aan alcohol overhouden. Omdat alle Nederlanders per jaar 3,8 miljard euro aan bier, wijn of sterke drank uitgeven, is het dat ‘ons’ waard, zo is de redenering, waarop het RIVM dat als baat heeft opgenomen. De twee andere baten: het bedrag dat ondernemers aan alcoholproducten verdienen (700 miljoen) en een miljard aan accijns dat jaarlijks in de schatkisten verdwijnt.

Gedetailleerder
KPMG verrichtte in 2001 de enige andere, enigszins vergelijkbare studie naar de Nederlandse situatie. Zij keken alleen naar de kosten, doorberekend naar 2016 zo’n 3,2 miljard euro per jaar, veel minder dan de 8,1 miljard van het RIVM, dat samen met het Trimbos instituut, de Universiteit Maastricht en onderzoeksinstituut Ecorys een jaar aan deze studie werkte. Het enorme verschil komt volgens de onderzoekers doordat de kosten van alcoholgebruik nu veel gedetailleerder zijn uitgewerkt.

In opdracht van het ministerie van VWS zijn ook drie mogelijke beleidsmaatregelen doorgerekend die de kosten van alcoholgebruik kunnen terugdringen: een verdubbeling van de accijnzen, een kwart minder verkooppunten en een totaalverbod op alcoholreclame.

De verhoging van de belasting op alcohol zou jaarlijks bijna een miljard opleveren, de andere maatregelen respectievelijk ‘slechts’ 200 en 140 miljoen euro per jaar.

Zijn er wel positieve gezondheidseffecten?
Opvallend aan de nieuwe studie is dat het RIVM vasthoudt aan de positieve gezondheidseffecten van matig alcoholgebruik. Het RIVM gaat hierbij af op een literatuuronderzoek van de Gezondheidsraad uit 2015, maar gaat voorbij een Canadese studie die begin dit jaar veel stof deed opwaaien. Nadat de Canadese onderzoekers zo’n honderd studies naar dit fenomeen hadden bekeken, concludeerden ze dat de resultaten vertekend zijn doordat matige drinkers altijd vergeleken worden met geheelonthouders – die vaak zijn gestopt met drinken vanwege gezondheidsklachten. Dat matige drinkers er in die vergelijking gezond uitkomen is logisch, vonden de Canadezen.

04. Jongen overleden na oversteken snelweg

Breda– Gisterenmiddag is een jongen van 14 die over de A27 liep, aangereden en aan de gevolgen daarvan overleden. Het verkeer op de snelweg was tamelijk rustig op het moment van het ongeval. Het ongeluk is gebeurd bij de afrit Breda. Volgens oplettende omstanders kwam de jongen zomaar vanuit de bosjes de snelweg oplopen en stak over zonder te kijken of er een auto aankwam. De jongen werd door de ambulancebroeders nog gereanimeerd maar de reddingsactie was tevergeefs, want de jongen overleed later in de ambulance.
De jongen is vermoedelijk geraakt door een zwarte Volkswagen Polo. De bestuurder van deze auto is gewoon doorgereden na het ongeluk, maar hij heeft zich naderhand wel gemeld bij de politie. Tegen de man zal nu een rechtszaak aangespannen worden wegens het stafbare feit “doorrijden na een ongeluk”.
De identiteit van de jongen was snel na het ongeval bekend.
De jongen woonde in Breda. Hij woonde niet bij zijn eigen ouders want die waren een half jaar geleden overleden bij een auto-ongeluk. Hij woonde bij zijn oom en tante. Volgens de buren kon de jongen het niet goed vinden met hen en werd hij ook vaak geslagen. “De jongen ging regelmatig naar school met veel blauwe plekken. We hoorden bijna dagelijks dat er ruzie was en dat de jongen werd geslagen”, aldus de buren. Er is ook nog naar informatie gevraagd bij de beste vriend van de jongen. “Ik wist dat zijn ouders waren overleden bij een auto-ongeluk. Hij is de dagen na het ongeluk niet op school geweest en toen hij er wel weer was, was hij heel veel aan het huilen. Ik zag dat het niet goed met hem ging en ik zag ook vaak blauwe plekken bij hem, maar hij zei altijd dat hij was gevallen of ergens tegen aan was gebotst. Na een tijdje geloofde ik het niet meer, maar ik had niet verwacht dat het zo erg was”, aldus de vriend van de jongen.
Het lijkt erop dat de jongen zelfmoord heeft gepleegd door de weg op te lopen.
De oom en tante van de jongen zijn door de politie opgepakt op verdenking van het strafbare feit “huiselijk geweld tegen een minderjarige”. Volgens het dossier van de politie zijn de man en de vrouw al een keer eerder berecht voor gebruik van geweld en het veroorzaken van hevig letsel, waarna ze tot 1 jaar en 3 maanden zijn veroordeeld. De voorgeleiding van de oom en tante bij de rechtbank zal over 1 week plaatsvinden. Tot het zover is, worden de man en de vrouw in voorarrest gehouden.
De dood van de jongen heeft een grote impact gehad op alle overige familieleden en kennissen. Op de plek van het ongeval kwamen ze samen om de jongen te herdenken. Bovendien komen er ook steeds meer bloemen en knuffels op deze plek te liggen. De jongen wordt waarschijnlijk begraven in het graf van zijn ouders.
De bestuurder van de zwarte Volkswagen Polo is opgesloten voor verder verhoor.

05. NEERSTORTEN VLUCHT 19 IS WERK VAN DE OVERHEID

Op 5 december 1945 stegen er 14 marine piloten vanaf Florida op met 5 torpedo bommenwerpers voor een routinevlucht. Deze vlucht staat ook wel bekend als vlucht 19. Na 1 uur en 45 minuten rapporteerde vluchtleider Charles Taylor dat er iets heel erg mis is. Alle 3 zijn kompassen waren kapot gegaan. Hij zei: “alles is verkeerd zelfs de oceaan ziet er raar uit”. Ze vlogen op dat moment op het westelijke gedeelte van de Noord-Atlantische oceaan.
Een paar uur nadat er niks meer gehoord was van vlucht 19, werd er een vliegtuig gestuurd om de verloren piloten te zoeken. Dit vliegtuig, een FT28, verdween na 27 minuten na het opstijgen met de 13-koppige bemanning van de radar.
Maar is dit allemaal toeval geweest?
Waarschijnlijk niet. Op de bodem van dat gedeelte van de zee ligt veel methaan.
Methaan is een stof die vrijkomt bij verbranding van natuurlijke resten bijvoorbeeld dierlijke of planten resten.
Methaan verdunt de dichtheid van het water en is lichter en dunner dan lucht waardoor het makkelijk en snel naar boven stijgt. Vliegtuigen die in een grote hoeveelheid methaan vliegen krijgen kuren in de motoren waardoor de motoren stoppen voordat de piloten een noodsignaal kunnen versturen. Methaan is ook heel brandbaar waardoor een vliegtuig ook mogelijk kan exploderen.
Maar hoe kan er zoveel methaan zitten op de bodem van een oceaan?
Het is niet tot bijna niet mogelijk dat er nog resten van prehistorische dieren/planten liggen, op de bodem van de oceaan. Dat zou al lang geleden zijn verteerd/verbrand door de jaren.
Het is heel goed mogelijk dat de overheid aan gas/olieboringen doet in dat deel van de oceaan, waardoor het methaangas vrijkomt.
De reden dat de overheid dit niet vertelt, is waarschijnlijk om te voorkomen dat terreurorganisaties het gaan zien als een doelwit. Als er zo’n grote hoeveelheid gas in de verkeerde handen valt zijn de gevolgen niet te overzien. Op diezelfde plek in de oceaan zijn honderden andere vliegtuigen neergestort, maar er zijn ook schepen gezonken.
Het is goed denkbaar dat de overheid de werkelijke oorzaak van de neerstortende vliegtuigen en zinkende schepen niet vertelt, zodat mensen die plek vrezen en er nooit naartoe willen gaan. De overheid neemt de neerstortende vliegtuigen en zinkende schepen voor lief en zwijgt erover. Zo ook over vlucht 19.
Het zou ook kunnen zijn dat de piloten van vlucht 19 naar een onderwaterbasis zouden moeten gaan om te boren naar fossiele brandstoffen. De piloten zouden deskundigen kunnen zijn op het gebied van methaan. De torpedo’s die de vliegtuigen aan boord hadden, waren slechts een dekmantel voor deze operatie. Of er waren zelfs meer mensen aan boord dan de overheid heeft verklaard. Het feit dat de overheid nooit heeft geprobeerd de echte oorzaak van de verdwijning van vlucht 19 te achterhalen, maakt de rol van de overheid verdacht. Vooral ook omdat het om hun eigen vliegtuigen gaat. Zelfs met de huidige technieken doet de overheid geen onderzoek meer naar de oorzaak.

06. De terugblik op Feyenoord, de KNVB bekerstrijd

Wedstrijd 1.
Op papier een moeilijke wedstrijd voor de Rotterdammers want, PEC Zwolle is verliezend finalist van het jaar ervoor. Maar de Rotterdammers zijn toch een maatje te groot.
Het werd 3-0 door 2 goals van Kuyt en een eigen doelpunt.

Wedstrijd 2.
Een beker klassieker uiteraard tegen Ajax, met een kolkende Kuip als gevolg, een avond wedstrijd. Het was een spannende wedstrijd, in de allerlaatste seconde van de extra tijd wist Feyenoord toch nog te winnen met 1-0 door een eigen doelpunt van de aanvoerder van Ajax.

Wedstrijd 3.
Een spannende wedstrijd tegen Willem II .
Willem II kwam al snel op voorsprong, maar de Rotterdammers hebben tot het einde geknokt, met als resultaat in de 87e minuut toch nog een doel punt van Vilhena.
Dus verlenging. In de 116de minuut van de verlenging maakt Willem II een domme fout door Kramer in het 16 meter gebied naar de grond te trekken, dus een strafschop en natuurlijk benut Kuyt die strafschop. Dus Feyenoord bekert verder.

Wedstrijd 5.
Een moeizame wedstrijd tegen Roda JC.
En er komt weer een verlenging .
Aan het einde van de eerste verlengingshelft scoort Feyenoord via Botteghin.
Er gebeurt niks meer in de verlenging. Alleen in de laatste seconde van de verlenging krijgt Roda JC nog een goede mogelijkheid om op de goal de schieten. Alleen het schot was niet krachtig genoeg om langs de Feyenoord keeper Vermeer te komen.

Wedstrijd 6.
De halve finale tegen AZ.
Een leuke, vermakelijke en spannende wedstrijd in Rotterdam.
In de 14de minuut weet Feyenoord al op voorsprong te komen door een eigen goal van AZ. Maar net na rust weet AZ al weer snel te profiteren van mooie goal.
Gelukkig voor de Rotterdammers maken ze in de 77ste minuut alweer een treffer. Een mooie goal van Kramer. In de 83ste minuut glijdt de oud Feyenoorder Vlaar over de benen van Kongolo en weer een strafschop. Natuurlijk weet kuyt deze strafschop te benutten en de Feyenoorders staan in de finale!

Wedstrijd 7.
De finale In de Kuip. Een spannende wedstrijd voor Feyenoord en FC Utrecht.
De Rotterdammers beginnen goed aan de eerste helft, maar pas in de 44ste minuut valt de eerste treffer. Een mooi uitgespeelde aanval met aan het einde Kramer die hem mooi binnenkopt. Maar al snel na de rust scoort FC Utrecht door een mooi en strak schot.
Het staat 1-1. maar niet voor lang. Door een mooie individuele actie van de linksbuiten van Feyenoord, scoort Elia en Elia is er heel blij mee. Maar snel daarna krijgt hij nog een kans om het helemaal te beslissen maar hij schiet hem net naast. Dat is jammer maar Feyenoord wint alsnog en ze zijn blij. Ze bouwen eerst een groot feest in de Kuip waar ze de beker al krijgen van Wim Jansen. En gaan dan nog naar de Coolsingel voor een groot feest.

07. Moord of zelfmoord?

Op 25 april 1996 in een wijk in Londen bekeek een lijkschouwer het lichaam van de 30 jarige Anthony Adams. De lijkschouwer concludeerde dat Anthony Adams was overleden door een schotwond door het hoofd. Anthony Adams was van een 8 verdieping hoog flatgebouw afgesprongen omdat hij zelfmoord wilde plegen doordat hij een depressie had. Een bericht met de boodschap die hij achterliet werd na zijn dood gevonden.

Tijdens zijn sprong werd Anthony Adams echter geraakt door een kogel die vanuit een openstaand raam op de 7de verdieping werd afgevuurd. Zowel Anthony Adams en de schutter wisten niet dat er ter hoogte van de 6de verdieping een veiligheidsnet hing voor bouwvakkers, die terwijl ze aan het gebouw werkten zouden kunnen vallen. Daardoor zou Anthony Adams zijn zelfmoord poging vrijwel zeker overleefd hebben. Hierdoor concludeerde de lijkschouwer dat het in het geval van Anthony Adams ging om een moordzaak.

De kamer op de 7de verdieping waar het dodelijke schot was afgevuurd, werd bewoond door een echtpaar. Zij waren zo heftig aan het ruziemaken dat de man zijn vrouw zelfs bedreigde met een geweer. De man was echter zo van streek, dat toen hij de trekker overhaalde hij zijn vrouw compleet miste en dus door het raam schoot. De kogel trof de zelfmoordenaar op weg naar beneden.

Wanneer iemand een poging tot moord doet op persoon A maar persoon B doodt, is diegene schuldig aan moord op persoon B. De man verklaarde echter dat hij dacht dat het geweer ongeladen was. Hij had haar nooit proberen te vermoorden. Het echtpaar zei ook nog dat het wel vaker sprake was van een ruzie waarbij het ongeladen geweer werd afgevuurd, de dood van Anthony Adams leek daarom een ongeluk.

Door aanvullend onderzoek door een aantal befaamde rechercheurs, vooral gespecialiseerd in dubieuze moordzaken, werd een getuige gevonden die verklaarde gezien te hebben dat de zoon van het echtpaar 6 weken daarvoor het geweer had geladen. Hij had dit gedaan omdat hij wist dat zijn ouders dit vaak gebruikten in een ruzie. Hij dacht dat zijn vader zijn moeder zou doodschieten, want hij wist dat zijn vader heel boos kon worden en dat de ruzies flink zouden kunnen oplopen. Hij wilde zijn moeder dood hebben omdat ze hem geen geld wilde lenen wat zijn vader al goedgekeurd had.

Doordat de zoon het wapen had geladen zou de zoon indirect Anthony Adams vermoord hebben. Maar de zoon van het echtpaar in kwestie was Anthony Adams. Anthony Adams was al een lange tijd tevergeefs bezig ervoor te zorgen dat zijn vader zijn moeder zou doden, dit duurde hem echter te lang. Hierdoor raakte hij zo gefrustreerd dat hij op 25 april 1996 van een gebouw van 8 verdiepingen hoog sprong, waar hij gedood werd door een kogel vanaf de 7de verdieping. Anthony Adams had dus zichzelf vermoord. De lijkschouwer deed de zaak af als zelfmoord en niemand werd gestraft. Hij kreeg een waardige begrafenis, waar alleen zijn ouders, jongere broer en de lijkschouwer aanwezig waren.

08. Het ontstaan van een regenboog

Men zegt dat regenbogen ontstaan wanneer het regent en de zon tegelijk schijnt. Maar is dit wel echt zo?
Een onderzoeksteam heeft een onderzoek uitgevoerd over het ontstaan van regenbogen op deze manier. Uit dit onderzoek kwam een hele andere conclusie dan wat men altijd dacht: regenbogen ontstaan wanneer het regent en de zon tegelijk schijnt. Dit blijkt niet zo te zijn. ‘Wij wilde dit verder onderzoeken door meer testen uit te voeren’, aldus het hoofd van het onderzoeksteam.
Door verschillende testen uit te voeren kwamen ze steeds dichter bij het antwoord op de vraag: Hoe ontstaan regenbogen nu echt? Ze voerden testen uit met verschillende materialen en op diverse tijdstippen. Uit de testen met verschillende materialen bleek dat het ontstaan van regenbogen wel door regen en zon kwam en bijvoorbeeld niet door: kooldioxide, zuurstof of gas. ‘Regenbogen hebben absoluut zon en regen nodig om te ontstaan, maar regen en zon moeten er niet tegelijk zijn voor het ontstaan van regenbogen’, aldus het hoofd van het onderzoeksteam.
De grote doorbraak in het onderzoek waren de testen met diverse tijdstippen. Hieruit bleek dat er PRECIES 10,5 seconden moeten zitten tussen het stoppen van de regen en het moment waarop de zon begint te schijnen. ’Onze conclusie was juist, we hadden namelijk nog controletesten uitgevoerd met andere tijdstippen. Wanneer er meer of minder dan 10,5 seconden tussen het stoppen van de regen en het schijnen van de zon zat ontstond er geen regenboog, wanneer er precies 10,5 seconden tussen zat ontstond er wel een regenboog’, aldus een medewerker van het onderzoeksteam.
De testen werden buiten uitgevoerd met een sproeier die hetzelfde effect heeft als regen en natuurlijk de zon. Toen het onderzoeksteam hun conclusie vertelde aan de regering, geloofden ze er niks van. Tot ze met bewijs op video’s kwamen van de testen. De mensen van de regering waren stom verbaasd en wilden dat het onderzoeksteam nog een test zou uitvoeren, alleen dan wanneer de regering er zelf bij was. Ook uit deze test kwam hetzelfde resultaat.
Maar waarom geloofde men altijd dat regenbogen op deze manier ontstonden? Dit komt waarschijnlijk doordat men niet lette op de tijd die er eigenlijk tussen het eindigen van de regen en de zon zat. Wanneer men alleen het geluid hoorde van de regen en de zon scheen gingen zij er vanuit dat dan de regenboog ontstond. ‘We kijken alleen naar de regenboog en niet naar het ontstaan ervan’, aldus het hoofd van het onderzoeksteam.
Het onderzoeksteam heeft de testen en de conclusies ervan op hun eigen website gezet. Het nieuws is nog niet op tv of op de radio geweest. Er zijn mensen die de site bezoeken en het niet geloven en beweren dat het gefotoshopt is. Daarom heeft het onderzoeksteam het onderzoek weer van hun site afgehaald. Ze willen namelijk niet dat iedereen ze onbetrouwbaar vindt. Want als ze dan met belangrijk nieuws komen gelooft niemand dit meer. Behalve de regering en misschien de koning.
http://www.nu.nl/regenboo

09. Donald J Trump 45e president van de VS

20 januari 2017, Washington DC
Donald J Trump beëdigd als 45e president van Amerika. Mike Pence beëdigd als vicepresident.
Trump reed met een auto van het wittehuis naar het Capitool voor de inauguratieceremonie. Er kwamen miljoenen mensen uit heel Amerika naar Washington DC om de toespraak bij te wonen. Daar had Obama afscheid genomen als president en Trump werd beëdigd als 45e president van de Vs. Eerst waren er toespraken van geestelijken en er was muziek van verschillende koren. Toen was het de beurt aan Mike Pence om beëdigd te worden als vicepresident. Daarna was het de beurt aan Trump, toen hij beëdigd was ging hij zijn toespraak houden. Ondertussen was de grote verhuizing van Trump naar het wittehuis al bezig.

Zijn toespraak was fel, Amerika first.
Het begon zijn toespraak met het bedanken van zijn voorganger (Obama) en het volk. Hij wil Amerika weer heel groot maken zegt hij. Volgens Trump is er te veel geld uitgegeven aan andere landen terwijl er in Amerika: de industrie, welvaart en de infrastructuur langzaam verminderde, daar wil hij verandering in. Hij wil dat de grenzen meer bewaakt worden en wil terrorisme bestrijden en uitroeien. Hij wil geen racisme meer. Hij zal het volk nooit teleurstellen en er alles voor over hebben om dat niet te laten gebeuren. De dag zou worden herinnerd als de dag dat het volk de macht kreeg. Na de toespraak werd het volkslied gezongen door de 16 jarige Jacky. Als ik het zo hoor komt het allemaal wel goed daar, maar zou dat ook zo zijn? Trump is nu definitief president. Hij zou eigenlijk dit weekend rust hebben maar hij gaat toch meteen vergaderen en met zijn plannen beginnen. Zijn vrouw blijft in de Trumptower wonen en Trump gaat naar het wittehuis.
In Amerika waren overal in het land tijdens de ceremonie rellen en protesten. Mensen maakten dingen kapot en vernielden glazen ruiten van winkels, bij de ceremonie zelf was niks te merken. Er zijn 71 mensen opgepakt maar ook hier in Nederland waren er protesten over dat Wilders en Trump weg moesten en vluchtelingen welkom waren. Er zijn over heel de wereld wel zo’n 1 miljoen mensen de straat opgegaan in wel 300 marsen. Er was veel politie en het leger ingezet ze hadden pepperspray en andere middelen om andere mensen te beschermen. Er was bij de ceremonie zelf niets vervelends gebeurt. Mensen zijn bang dat Trump met Rusland gaat samenwerken en dat er veel oorlogen komen.
.
Obama zijn laatste bericht was (twitter): Its been the honor of my life to serve you. You made me a better leader and a better man. Bij het wittehuis laten alle presidenten iets achter. Dit keer was het de moestuin van Michelle Obama, alles wat er nog te plukken was werd naar de voedselbank gebracht. De moestuin staat voor een goed voorbeeld voor jongeren en gezond eten. Ze doneerde 2,5 miljoen euro zodat er gegarandeerd 17 jaar onderhoud is voor de moestuin.

10. Kinderlokkers

Jaarlijks worden er honderden kinderen “ontvoerd” door kinderlokkers.
In dit artikel lees je het verhaal van Noor (11) die is meegenomen door een kinderlokker “Ik dacht dat het een onschuldige man was” dat was de gedachte van het meisje die op haar 7e is ontvoerd door een kinderlokker “hij had hele lieve hondjes.”

Het verhaal van Noor.
Noor (11) is ontvoerd toen ze nog maar 7 jaar was. Wij hebben aan haar gevraagd of ze aan ons wil vertellen hoe alles ging. “Ja heel graag zelfs”
Noor: “Het was op een donderdag ochtend, ik loop nog steeds iedere dag naar school (3 minuten lopen). Ik liep de route die ik iedere dag liep. Toen ik op school aankwam stond daar een man met een heel lief hondje. Hij tikte op mijn rug en vroeg of ik zijn hondje even vast wilde houden zodat hij even naar een juf toe kon. Ik deed dat :(. Toen hij terug kwam zei hij dankjewel en liep zonder zijn hond naar zijn auto. Ik rende achter hem aan want ik had dat hondje dus nog. Ik riep meneer! Meneer! En hij draaide om. We stonden ondertussen bij zijn auto. Ik zag op de achterbank nog veel meer hondjes! Hij vroeg of ik een pen voor hem wilde pakken, hij zei: in de bak achterin liggen nog wel pennen. Ik ging een pen voor hem pakken en toen gooide hij de achterklep dicht. Ik had nog niet door dat de deur dicht zat. Toen ik een pen had gevonden, wilde ik uitstappen en zag ik dat de deur dicht zat. Ik schrok, wat gaat hij met me doen? Ik was opeens op een heel andere plek. Ik denk dat ik was gaan slapen, er zat opeens een meisje naast me. Ze heette Fleur, ze zat helemaal vast en onder bloed en blauwe plekken. Ze zei tegen me dat ik moest vluchten. En daarna viel ze om. Ik dacht aan wat ze zei “Vlucht”
Ik hoorde knallen, ik hoorde geschreeuw. De deur werd ingetrapt, ik was bang… Er rende een groep politiemannen naar binnen ze maakten me los. Ik zag allemaal dode meisjes naast me liggen. Ik dacht alleen maar, als de politie ons niet had gevonden… lag ik daar dan ook?”
Gelukkig is de man die al deze meisjes heeft misbruikt en ontvoerd verklaard met de doodstraf. Noor is er weer helemaal bovenop na een paar jaar therapie. “Ik praat nooit meer met vreemden.”

Kun je kinderen voorbereiden?
Tegenwoordig zijn er speciale lessen aan te vragen voor op basisscholen. Hier komen dan slachtoffers “les” geven en hun verhaal vertellen om de kinderen te waarschuwen en te leren dat ze nooit moeten instappen bij vreemde mensen.
Kun je kinderen nou echt voorbereiden voor kinderlokkers? Ik denk dat het gewoon heel belangrijk is dat de kinderen doorhebben wat er met je kan gebeuren door in te stappen bij een vreemde. Dit kunnen de ouders inderdaad vertellen.
Bron: http://www.nu.nl 2009

11. De Hypercar

Wat zijn hypercars? In dit artikel ga ik uitleggen wat hypercars zijn. Om een eerste indruk te geven volgen hier een paar voorbeelden:
1. de Pagani Huayra;
2. de Buggati Veyron Super Sports;
3. de Ferrari Laferrari;
4. de McLaren P1;
5. Porsche 918.

Ik vind dat je twee manieren hebt om naar hypercars te kijken. Je hebt mensen die kijken naar de binnenkant en je hebt mensen die kijken naar de buitenkant van auto`s. Maar iemand die echt van auto`s houdt, vindt allebei belangrijk (bijvoorbeeld Christian von Koenigsegg).

Mensen die kijken naar de buitenkant vinden het meestal belangrijk dat de auto uitstraling heeft en dat iedereen kan zien dat het een heel erg dure auto is. Zij vinden het ook belangrijk dat als je gaat rijden je in je stoel geblazen wordt en er het prachtige geluid van een motor achter je ontstaat. Dat je niet anders kan dan genieten van je jongensdroom (of meisjesdroom maar meestal een jongensdroom).
Deze mensen maakt het uit hoe het interieur er uit ziet. Zijn de stoelen, het dashboard en het stuur wel met mooi leer bekleed? Is de combinatie van kleuren wel goed? Bij een Buggati Veyron Super Sports wordt het leer van wel 26 koeien gebruikt. De Fiat Panda van de buren kan niet op tegen zo een mooie snelle auto. Dit pronken is waar het echt om gaat voor mensen die alleen naar de buitenkant kijken.

Maar mensen die naar de binnenkant kijken die vinden het belangrijk of er een boxer motor in zit of juist niet. Die kijken of er een 6, een 8, een 10 of misschien wel een 12 cilinder motor in zit. Hoeveel pk`s die mooie motor wel niet heeft, want geloof me dat zijn er in een hypercar altijd wel meer dan 500! De motor zou niet goed kunnen functioneren zonder de uitlaat. Dit is een geweldig systeem om de verbrandingsgassen af te voeren.
Ook vinden mensen die naar de binnenkant kijken het belangrijk wat voor een transmissie er in zit. De kleur is niet belangrijk – is hij saai grijs of mooi rood – maar brengt hij het motorvermogen van die krachtpatser wel goed over op de wielen? Die wielen met schitterende velgen en sterke banden zijn gemaakt om al die kracht de baas te zijn. Dit alles zorgt voor de perfecte wegligging.

Een groot verschil is dat traditioneel de meeste auto`s zijn gebouwd met een chassis en een carrosserie.
Op het chassis, dat is het frame met de wielen bouwen ze de motor de versnellingsbak de stoelen en de stuurinrichting. Als belangrijkste voor de veiligheid komt daar omheen de carrosserie. Dit zijn de platen om een auto heen die hem vorm geven. Bij een hypercar heb je in plaats van een carrosserie en chassis een monocoque. Dit is een chassis en carrosserie in één. De monocoque moet licht, sterk en stijf zijn hiervoor gebruiken ze carbonfibre.

Hypercars zijn dus mooie dure auto`s waar heel veel aandacht aan wordt besteed bij het maken.

12. St.Oelbertgymnasium

Dit artikel gaat over het St.Oelbert Gymnasium, een categoriaal gymnasium in Oosterhout NB. In dit artikel ga ik de volgende onderwerpen behandelen:

· Geschiedenis

· Docenten

· Vakken

· Excursies

· Activiteiten

· Open dag

· Proeflessen

· Verrijkingsklas

Het St.Oelbert Gymnasium draagt een grote geschiedenis met zich mee. Het Oelbert is niet altijd in Oosterhout gevestigd geweest. In het jaar 1887 kozen de paters als plaats waar ze hun priesterstudenten wilden opleiden; de Langeweg. Tijdens de laatste dagen van de tweede wereldoorlog haalde het gebouw het niet en ging verloren. Na overleg besloot men de nieuwbouw in Oosterhout te plaatsen. Het schooljaar 1954 – 1955 was het eerste Oosterhoutse cursusjaar. In dat jaar telde men 150 leerlingen. Het St.Oelbert Gymnasium werd op 1 september 1955 een erkend Gymnasium. Vanaf 1959 werden er externen toegelaten. De naam Sint-Oelbert houdt de herinnering aan een plaatselijke heilige. Snel na de openstelling van het St.Oelbert Gymnasium werden de eerste niet katholieke kinderen toegelaten. In 1966 werden de eerste meisjes toegelaten.

Het St.Oelbert Gymnasium zonder docenten kan natuurlijk niet. Er zijn heel veel docenten voor verschillende vakken. Zo zijn er voor wiskunde 8 docenten en voor Engels 7 docenten!! Dat is veel maar wel hard nodig.

Op het St.Oelbert Gymnasium hebben wij verschillende vakken. Bijvoorbeeld; Wiskunde, Biologie, Geschiedenis, Informatiekunde, Muziek, Gym en Frans. In de loop van de derde klas kies je, je eigen vakkenpakket. Op het St.Oelbert Gymnasium wordt er ook Grieks en Latijn gegeven wat op het Atheneum niet gegeven wordt.

Op het St.Oelbert Gymnasium gaan wij ook op excursie. Van klas 1 t/m 5 ga je op excursie. In klas 1 gaan we bijvoorbeeld naar het Archeon en in klas 5 kan je kiezen of je naar Rome of Athene gaat. Tijdens de introductie week heeft het Oelbert ook leuke activiteiten georganiseerd zoals de vossenjacht met aansluitend en spetterend feest.

Op het St.Oelbert Gymnasium wordt er gedaan aan schooltoneel en is en is er een debaterclub actief. In het schooljaar 2016-2017 hebben de debaters een eerste plaats behaald op Lions Debatwedstrijd in Oosterhout.

Op het St.Oelbert Gymnasium is er natuurlijk ook een open dag. Op vrijdag 17 Februari 2017 wordt deze open dag gehouden. Van 17.00 – 21.00 uur kunt u het Oelbert samen met uw dochter of zoon bezoeken. Ik raad het u zeker aan om even een kijkje te nemen en de sfeer van het St.Oelbert Gymnasium te proeven.

Op het St.Oelbert Gymnasium worden ook proeflessen gegeven zo kun je ervaren hoe het is tijdens een les, en je kunt alvast kijken of de school je aanspreekt. Deze proeflessen worden op de volgende data gegeven; 18 januari, 25 januari, 1 februari of 8 februari. Ontvangst is om 13.30 uur. De lessen duren van 13.45 – 15.30 uur.

Ook heeft het St.Oelbert Gymnasium de zogenaamde verrijkingsklas waar kinderen uit groep 8 de vakken Biologie, Wiskunde, Grieks en Latijn krijgen. Deze verrijkingsklas duurt 20 weken. De aanmelding voor deze verrijkingsklas loopt via de basisschool.

13. De Nino

De Nino is een walvissoort, maar is geen vis. Hij behoort net als andere walvissen tot de zoogdieren en leeft in de Atlantische oceaan.

Levensduur
In tegenstelling tot andere walvissoorten die tot wel 100 jaar kunnen worden, leeft deze soort walvis niet erg lang. Ze worden zo’n tien tot vijftien jaar oud. Naast het feit dat de mens de grootste vijand vormt voor walvissoorten, is de Nino ook een gemakkelijke prooi voor de Narwal. De Nino is namelijk de kleinste walvissoort die er is. Ze leven daarom in kleine groepen, zodat de Narwal minder kans heeft om ze op te eten. Ook het gehoor van de Nino is niet zo goed ontwikkeld. Ze horen andere dieren namelijk pas op vijf meter afstand. Dit maakt dat ze extra kwetsbaar zijn voor gevaar.

Twee groepen walvissen
Er zijn ongeveer achtenzeventig soorten walvissen, verdeeld in twee groepen, te weten:
1. Tandwalvissen
2. Baardwalvissen ofwel baleinwalvissen
Het verschil tussen de beide soorten zijn de neusgaten. De tandwalvissen hebben er een en de baardwalvissen hebben er twee. De Nino heeft er ook twee.

Het uiterlijk
In plaats van een dikke pels om zich warm te houden onder water, heeft de Nino een dikke speklaag. Dit noem je blubber. Dat is hard nodig want in de zee koelt het lichaam van de Nino sneller af dan op het land. De dikke speklaag is soms 50 tot 75 centimeter dik. Blubber zorgt voor het opslaan van energie en zorgt dat de walvis kan drijven. Om adem te halen komt de Nino een paar minuten boven water. Onder water houden ze hun adem soms wel een uur in. Dit is mogelijk omdat hun ijzerrijke bloed heel veel zuurstof bevat. De zuurstof slaan ze op in hun spieren en longen. De extra zuurstof in combinatie met een vertraagde hartslag maken het mogelijk dat ze zo lang onder water kunnen blijven.
De vinnen die Nino’s hebben zorgen er voor dat de Nino niet omrolt. Ze gebruiken de vinnen ook om te zwemmen. Samen met zijn staart kunnen ze een snelheid bereiken die ongeveer gelijk is aan de snelheid van een pinguïn. De huid van de Nino is wit en de punten van de staart zijn lichtblauw. Nino’s hebben zeepokken op hun huid. Dit zijn beestjes die etensrestjes opeten uit het water vlakbij de Nino. Ze hebben blauwe ogen waarmee ze heel ver kunnen zien.

Het eten
Nino’s hebben geen tanden, maar borstels die aan hun kaken hangen, net zoals de baleinwalvis. Daarmee slokken ze hun eten op en persen het water wat mee hun bek in kwam via de baleinen er weer uit. Ze eten kleine visjes, garnaaltjes en plankton.

Lengte en gewicht
Een volwassen Nino kan maximaal 50 centimeter lang worden, terwijl een dolfijn anderhalve meter is en de blauwe vinvis, wat de grootste walvis en het grootste dier aller tijden is, wel dertig meter kan worden. Een mannetjes Nino weegt 1,5 tot 2 ton, terwijl een blauwe vinvis minimaal 80 ton weegt.

14. Deepwater Horizon

Deepwater Horizon was een olieplatform van Transoceaan en BP dat stond in de golf van Mexico. Dit olieplatform heeft de grootste natuurramp veroorzaakt op 20 April 2010. 11 medewerkers hebben de ramp niet overleeft.

Geschiedenis
De Deepwater Horizon was een olieplatform dat werd gebouwd in 2001. In september 2009 heeft het olieplatform het diepste oliedrill in de geschiedenis gemaakt van wel 10,683 m diep.
Proces van de ramp
De ramp vond plaats op de nacht van 19-20 April 2010. Tijdens een boring ontstond er een kleine explosie van modder dat wel eens vaker gebeurd. ( olie wordt gewonnen doordat er modder naar beneden wordt gepompt en de olie naar boven komt). Soms staat er dus veel druk op de olie waardoor het dus soms kan gebeuren dat de modder omhoog komt. Dat wordt gewoon tegengehouden door de kleppen die open en dicht kunnen. Maar als dit te vaak gebeurt worden er testen gedaan om te kijken of het boren nog verder kan gaan. Als deze testen goed zijn en er niet teveel druk betekend dat een goed teken en mogen ze doorgaan met boren. En in dit geval was dat ook zo bij de eerste testen. Bij een paar testen daarna lag de druk op de Kill line (de lijn die aangegeven staat op een drukmeter die aangeeft dat dat het maximale is). Het controle team was het er niet mee eens om nog veder te boren, maar de bedrijfsleider van het oliebedrijf BP wilde wel door blijven boren. Hierdoor ontstond er dus een grote explosie die zo hard was dat het niet tegengehouden kon worden, en ook zo hard was dat er zelfs olie meekwam. Door de olie kwamen er chemicaliën vrij die in de luchtvensters raakte, die zich lijden naar de motoren die op hol sloegen en ontplofte. Dit lijden tot een grote explosie van vuur op het platform. De boor brak waardoor er 6,4 miljoen liter in de zee terecht is gekomen. Het heeft een paar dagen geduurt tot het platform was geblust, dit kan door de olie.

Slachtoffers en bijzaken
De slachtoffers van de ramp zijn voornamelijk medewerkers van de Deepwater Horizon. Er waren 17 gewonden en 11 doden/vermisten. De vermisten mensen zijn niet meer terug gevonden. Doordat er zoveel olie in de golf terecht was gekomen werden de koraal riffen en dieren bedreigt. In begin juli 2010 waren de kosten voor BP op gelopen tot wel 3,12 miljard dollar (2,49 miljard euro). Dit ging om alle getroffen kuststreken en de natuur. Op 5 oktober werd het bedrag dat BP moest betalen afgerond op 53 miljard dolar. BP is nog steeds bezig met betalen en zal dat nog z’n 18 jaar blijven doen.

15. Fliepert

Laatst (om precies te zijn 15-01-2017) is er een nieuwe diersoort ontdekt! Hij word de Fliepert genoemd, het beestje is gevonden in het plaatsje TjerkTjil in Verweggistan. De Fliepert is ongeveer zo groot als je duim en leeft ’s nachts. Hier volgt een illustratie van het uiterlijk van het dier.

fliepert-1

Zoals u net heeft gezien kan de Fliepert ook vliegen en zwemmen. Hij gebruikt zijn vleugels niet zo vaak, alleen in noodsituaties vliegt hij weg. Verder leeft hij overdag in het water en ’s nachts op het land. In het water heeft de Fliepert geen natuurlijke vijanden, op het land wel (alleen overdag, daarom leeft hij ook ’s nachts).

De Fliepert plant zich voort op één enkele dag : 29 februari. 1x in de 4 jaar. Daarom is het ook een uiterst zeldzaam beest. Gelukkig weet de Fliepert een goede balans te vinden in de voedselketen. Bij de Fliepert is het zo dat vrouwtjes de eitjes maken en de mannetjes ze dragen (het mannetje legt dus eitjes).

Hier een illustratie van de eitjes.

fliepert-2

Zoals u ziet zijn de eitjes van de Fliepert extreem klein en goud achtig. Deze glimmende goud – bruine laag zorgt ervoor dat de eitjes zo goed als onzichtbaar zijn in TjerkTjil. De larven van de Fliepert kunnen nog niet op het land, maar ze krijgen langzaamaan pootjes waarmee ze op het land kunnen lopen. De larve van de Fliepert worden eerst heel klein geboren, maar daarna groeien ze extreem snel.

Hier een illustratie van de larve van de Fliepert.

fliepert-3

De larve van de Fliepert heeft een erg ronde opvallende kop, elke larve heeft een andere kleur. Dit is zodat de ouders hun jonkies kunnen herkennen. De Fliepertlarve eet vrij weinig, eigenlijk alleen maar afval. Best wel handig hè?

Even over de Fliepert zelf, de Fliepert is in eerste instantie geen vleeseter. Alleen in nood situaties (denk aan: er is droogte en er is geen enkele plant meer te vinden) staat de Fliepert het vegetariër zijn af. Maar als er nog wel voldoende voedsel te vinden is eet de Fliepert: VarieParie (Varens), PoemieLoemie (Paardenbloemen), OlliePollie (Olijven) en KrielliePiellie (Krieltjes).
Maar als de Fliepert in een noodsituatie is eet hij… eigenlijk alles…

Over het vliegen van de Fliepert, de fliepert vliegt weg in een noodsituatie maar hoe doet hij dat dan..? Nou, de fliepert vliegt niet op een heel speciale manier ofzo. Hij vliegt gewoon weg…
De Fliepert versiert het vrouwtje door te zwemmen en te vliegen. Hij laat eerst zien hoe goed hij kan zwemmen, en daarna hoe goed en snel hij kan vliegen. De vrouwtjes Fliepert kiest dan uit een paar mannetjes uit het “toernooi”. Het sterkste/snelste mannetje wint.

De natuurlijke vijanden van de Fliepert zijn: de Mierenleeuw, de Gele Rattenslang, de Paarse Oost-Indische Termiet, de Blauw gestreepte Marmot en de Goud Gesnavelde Albatros.

Dit was mijn artikel over de Fliepert
Vond u dit artikel leuk? Laat het me dan weten.

16. Wettenschapers denken dat er misschien leven mogelijk is op de maan

Wettenschappers van het ruimte station ISS denken dat er wel degelijk leven mogelijk is op de maan. er is ondekt dat er water is en er is ook zon licht. Als het de mens lukt om een boom te laten groeien op de maan komt er fotosynthese en komt er dus ook zuurstof.
Maar dan denk je: ‘ en de tempratuur dan?’ maar daar voor is ook iets gevonden
Wettenschapers hebben onderzoek gedaan en denken dat er lavatunnels zijn die stevig en groot genoeg zijn om wel 4 keer een grote stad in te bergen ( bijvoorbeeld philadelphia )
(Die tunnels ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Lava baant zich via de tunnels een weg. Terwijl de lava door de tunnels stroomt, koelt de buitenste rand lava af en vormt een soort leiding in de tunnel. Wanneer de eruptie voorbij is en de lava niet langer door de tunnel stroomt, blijft een holle tunnel over.)
En in zo een ‘ Lava tunnel’ is het natuurlijk veel makkelijker om de temperatuur de controleren. Daarin blijft waarschijnlijk ook zuurstof zitten

Verschillende bedrijven zijn heel enthousiast over dit nieuws want de maan bied heel veel mogelijk heden. Bijvoorbeeld het lanceren van een raket want door de minderen zwaartekracht is het makkelijker om een raket te lanceren en kost het minder brandstof.
Ook zijn er verschillende stoffen te halen zoals water ijs en mineralen en ijzeren en dat waterijs is natuurlijk het water waar we het eerder over hadden
Ook kost het veel minder bouw en grond stoffen om iets te bouwen op de maan want het blijft makklijker overreind staan vanwege de lagere zwaartekracht.
Er zijn ook veel mogelijk heden op het gebied van architectuur vanwege de zwaartekracht
Ze willen ook zeer bijzondere hotels gaan bouwen want daar kan je veel mee verdienen. Je kan bijvoorbeeld een kamer maken met allemaal verschillende activiteiten die op de aarde niet mogelijk zijn. En je hebt een heel mooi uitzicht op de aarde.

Maar de maan heeft ook zijn nadelen : het is bijvoorbeeld een heel gedoe om er te komen. Begin maar niet over alle bouw en levens middellen. Je moet ook toestemmen vragen en of kopen en denk maar niet dat dat goedkoop is. De zwaarte kracht kan ook behoorlijk op je zenuwen werken met dagelijkse activiteiten. En je moet zelf stroom zien te regelen en water en dat is moeilijk om te laten stromen uit een kraan of een douche want door de zwaartekracht zweeft het allen kante op. Er moet ook vervoer worden geregeld op de maan en wegen bouwen duurt ook heel lang. En o ja misschien moet je eerst zorgen voor zuurstof.
En misschien wel een van de grootse nadelen is dat er niet meer een mooi wit glinsterend ding aan de hemel staat maar een lelijk grauw bebouwd ding. Ook al is wel cool, het is zonde en gezeik.

17. De inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika

Op 20 januari 2017 wordt Donald John Trump beëdigt als president van Amerika.
De dag van Donald Trump begint met een kop koffie in het Witte Huis, samen met zijn vrouw Melanie, president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Dan gaat de nieuwe president naar de St. John’s Episcopal kerk.

Daarna om twaalf uur amerikaanse tijd moet hij samen met de vice president Mike Pence met de hand op de bijbel de eed afleggen. Die bedraagt: Ik zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen en dat ik naar mijn beste vermogen de grondwet van de Verenigde Staten zal bewaren, beschermen en verdedigen.

Na de eed volgt de toespraak van Trump, het is een gelegenheid waarbij hij zijn plannen en ambities uit het doosje kan halen.

Aangenomen wordt dat alle ex-presidenten erbij zijn die in goede gezondheid verkeren. Alleen George H.W. Bush is te ziek om naar Washington te reizen. De verliezer van de verkiezingen, Hillary Clinton, zou wel haar opwachting maken. Meer dan zestig Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden weigeren te komen. Democratische senatoren komen voor zover bekend wel allemaal.
Na de eedaflegging is er een lunch, daarna is het tijd voor de inauguratieparade. President Trump en zijn vrouw, first lady Melanie en al hun kinderen kunnen dan zwaaien naar de mensen die langs de weg staan. Tijdens de parade wordt Trump vervoerd in een zwaar gepantserde auto en is er erg veel beveiliging en secret service op de route.

In het weekend gelijk aan de bak?
Nee, niet echt. “Mijn eerste dag zal maandag zijn, want ik wil niet dat het feestvieren en werk door elkaar gaan lopen”, zei Trump in een interview met The Times.
Er zijn ook demonstraties tegen de nieuwe president. Amerikaanse vrouwen- en mensenrechten-activisten plannen zaterdag een grote demonstratie in Washington DC. Het zou weleens een van de grootste betogingen in de Amerikaanse geschiedenis kunnen worden: meer dan 100.000 mensen worden verwacht bij de Women’s March in Washington. In totaal zullen er in het weekend na de inauguratie van Trump 300 demonstraties plaatsvinden. Ook in veel andere landen worden demonstraties gehouden tegen de nieuwe president van Amerika, voornamelijk vanwege zijn uitspraken over vrouwen en zijn standpunt over immigranten en dan voornamelijk de Mexicanen.

Om zo’n dag goed te organiseren, te beveiligen en vlekkeloos te laten verlopen worden kosten nog moeite gespaard, vandaar de extreem hoge kosten. Alleen al de kosten van de beveiliging overschrijden de honderd miljoen doller (ruim 93 miljoen euro). Wat veel mensen niet weten is dat er een man of vrouw op een geheime locatie ergens in Amerika zit met veel beveiliging voor als er iets zou gebeuren tijdens de inauguratie van Trump. Alle belangrijke personen binnen de Amerikaanse politiek zijn aanwezig, mocht er bijvoorbeeld een aanslag zijn waarbij iedereen die dan aanspraak maakt op het presidentschap overlijd dan wordt de persoon op de geheime locatie automatisch de nieuwe leider.

18. Protesten tegen Trump veel erger dan verwacht

Bij het wittehuis protesteren heel veel mensen tegen Trump, er zijn gevechten en allemaal spullen worden gesloopt. Maar nu ging het iets verder dan dat: er is namelijk een bommelding bij het wittehuis. De politie heeft iedereen weggehaald en hebben de bom onschadelijke gemaakt. De politie heeft onderzocht wie het had kunnen doen en de mensen die er bij stonden overhoord de politie was er nog niet achter gekomen wie het gedaan had maar naar vingerscan hebben ze toch iemand gevonden. Het was een protestant die het er niet mee eens was dat Trump president was geworden en zelf op Hillary stemde. Hij zij dat hij met een aantal andere mensen was die ook op Hillary hadden gestemd. De politie ging toen opzoek naar de andere daders. Die werden ook opgepakt. De dag daarna hadden er nog andere mensen geprobeerd om een bom aftelaten gaan die mensen was het gelukt. Het wittehuis was een beetje beschadigt maar niet veel de daders zijn heel hard weg gerent en de politie was te laat. Niemand had de mensen gezien. De politie is het gaan onderzoeken maar er was geen spoor van de daders. De familie Trump moet tijdelijk ergens anders gaan wonen. De dagen er na zijn er nog veel rellen en de familie Trump word beter beschermt. Zijn leven als president gaat gewoon door want hij heeft nog heel veel te doen als nieuwe president. Het volk hoopt natuurlijk dat hij een goede leider wordt maar heel veel mensen hebben daar geen hoop meer in. De politie is erachter wie de daders waren en de familie trump kan weer gewoon naar het wittehuis want die is weer helemaal gemaakt. De familie Trump is nog wel heel bang voor nog meer aanslagen. Maar de rest van de dagen blijft het rustig. Maar als hij dan weer gewoon gaat werken komen er heel veel mensen de straat op om tegen hen te protesteren het zijn zoveel mensen dat de politie extra maatregelen moet nemen om al de mensen tegen te houden er zijn heel veel hekken geplaats en er zijn extra veel politie die de mensen verjagen met paperspray en de familie Trump moet binnen blijven een enkeling kan door de hekken komen om met graffiti op het witte huis te spuiten. De politie kan ze nauwelijks meer tegen houden en de familie Trump moet via de achterdeur weg proberen te komen. Heel het wittehuis word beklad met graffiti. De politie neemt nog meer maatregelen en uiteindelijk lukt het ze om hen weg te jagen. De Trumps blijven een tijdje ondergedoken en komen pas weer tevoorschijn als het rustig is en als de graffiti er van af is. De Trumps voelen zich er niet meer zo veilig, maar na een tijdje zijn er geen rellen meer en is alles weer rustig. Maar toch blijft het heel schokkend voor de familie Trump en Trump moet weer gewoon verder met zijn werk.

19. Snoepgigant Jamin speelt met gezondheid van kinderen?!

Er is een test over de veiligheid van het snoep waar iedere snoepverkoper aan moet voldoen. De test gaat er over of er niet te veel slechte stoffen in zitten, die schade kunnen veroorzaken aan de gezondheid van de kinderen die het snoep eten.

Uit betrouwbare bronnen hebben wij vernomen dat snoepgigant Jamin deze test heeft vervalst en dus het leven van onschuldige kinderen op het spel heeft gezet. Na een lang verhoor van de politie heeft de directeur eindelijk bekend, en heeft vertelt dat ze geknoeid hebben met de meter. Om te slagen voor de test mag het snoep niet meer dan 37% suiker bevatten, en het snoep mag max 3 % slechte stoffen bevatten. Nadat de test opnieuw is gedaan bleek dat het snoep van de Jamin 41% suiker bevat en ook nog 25% slechte stoffen. De Jamin heeft bekend dat het bedrijf dit deed om meer omzet te maken en een concurrentieslag te maken. De directeur is opgepakt, er zijn 9 bedrijfsleiders en 20 werknemers ontslagen . Er is nog maar 5% van de bevolking die zijn/haar snoep bij de Jamin koopt. Wij vermoeden dat die 5% familie enz. is. Zoals het er nu uitziet gaat Jamin over circa 6 maanden failliet in het hele land. De politie is achter de testmakers aan gegaan en toen bleek dat die met grote bedragen zijn omgekocht.

Uit dezelfde bronnen als eerder genoemd hebben wij ook nog vernomen dat de Jamin grote plannen had voor het buitenland , ze waren namelijk van plan om dit superslechte snoep in heel Europa te gaan verkopen. Het werd aangeboden aan wel 20 landen en de helft was van plan het ook echt te gaan kopen. Gelukkig kwamen ze er op tijd achter en konden die landen het nog net op tijd weigeren . EUROPA IS GERED!!!!.

De ontdekkers krijgen een torenhogen beloning die word betaalt van de nog hogere boete die de Jamin moet gaan betalen. De ziekenhuizen kregen de laatste tijd VEEL meer klachten van vooral kinderen , en daarvan is de oorzaak nu gelukkig bekend/gestopt. De kinderen hebben vooral last van: hoofdpijn, buikkramp, zweetvoeten, braken, griep en koorts. Voordat en de rotten tanden hebben de dokters nu een oplossing, er is namelijk een tegen medicijn. Het is een heel zeldzaam spul want dat komt van de bijna zeldzaamste bloem die er op de wereld bestaat. Omdat het zo zeldzaam is, vragen ze er ook een bijna onbetaalbaar bedrag voor: 1.012$ per flesje .Tegen de rotte tanden heeft een goede wetenschapper een tandpasta gevormd die tien x beter verzorgd/laat glanzen dan de beste tandpasta die er daarvoor bestond ,ook dat goedje had een torenhogen prijs die 800$ per tube bedraagt. Er zijn maar weinig mensen die het volledig kunnen betalen dus voorlopig zijn er nog veel zieke kinderen wat ook weer invloed heeft op de Nederlandse economie.
Tenslotte kunnen we concluderen dat Jamin niet langer een succesvol snoepbedrijf zal zijn in Nederland en Europa!

20. China is weer bezig met het bemoeien van voetbal

Ramires is met de Ivoriaan Gervinho de voorloper van de nieuwe uittocht van vooral Brazilianen en Afrikanen. Piet de Visser, eens scout van Ramires: ‘Ramires heeft vijf jaar bijna alles gespeeld bij Chelsea. Guus stelt hem niet meer op. Hij wilde nog één keer een slag slaan en koos voor China. Het is niet normaal, wat daar gebeurt. Sponsors, tv, meer dan een miljard mensen. Ik hoorde onlangs dat een Chinese club 75 miljoen wilde betalen voor Oscar, ook van Chelsea. En ik was deze maand in Sao Paulo, bij een internationaal jeugdtoernooi. Het gesprek van de dag ging over Corinthians, de landskampioen. Een stuk of acht spelers van die club zijn het laatste jaar getransfereerd naar China. ‘Aldus Piet de Visser.

Het irriteert de Chinezen dat ze uitblinken in veel sporten, maar niet in de grootste van allemaal, voetbal. Dus ze kopen spelers voor belachelijke prijzen want, ze moeten natuurlijk weer de beste van de wereld worden ‘Aldus Piet de Visser.

China is geen voetballand. Nooit geweest. Dat gaat veranderen. Zie Hui Wang, de eigenaar van ADO, die de club wil gebruiken als vehikel om de Chinese markt te bewerken. Schans: ‘Ik heb het gevoel dat nog wat lacherig wordt gedaan over de ontwikkelingen in China, waarschijnlijk mede als gevolg van de perikelen bij ADO. Maar de eigenaar van kampioen Guangzhou Evergrande bijvoorbeeld, die tevens baas is van de Wanda zakengroep, is zo rijk dat hij lachend onze eredivisie en eerste divisie zou kunnen kopen en nog veel meer.

Tot nog toe lieten vooral oudere topspelers zich verleiden tot een lucratieve verhuizing naar China; types als Drogba, Anelka en de Australiër Cahill. Nu volgen jongeren, voetballers in de kracht van hun leven. Ramires dus, die bij Jiangsu de van PEC Zwolle overgenomen verdediger Sainsbury treft.
Gervinho, de frivole vleugelaanvaller uit Ivoorkust, is 28 jaar. Hij vertrok deze maand voor 18 miljoen euro van AS Roma naar China Fortune. En Fredy Guarin (29), international van Colombia, ging onlangs van Internazionale naar Shenhua, voor 13 miljoen. Zij zijn slechts de voorhoede van een uittocht. Want er komt nog meer aan in China.

Diego Costa, de Spaanse spits van Chelsea is ook in contact gekomen met de Chinezen. De club die in belangstelling is gekomen van Diego Costa is Tianjin Teda ze willen hem voor 90 miljoen euro overkopen van Chelsea’. Aldus de directeur van Tianjin Teda.

Schans was assistent bij Jiangsu, waar hij halverwege vorig jaar vertrok na het ontslag van hoofdtrainer Gao Hongbo. Hij wijst op beleid: ‘De Chinezen kopen niet alleen. Ze willen ook opleiden. De bedoeling is tot minimaal 2000 voetbalscholen te komen, met zeker vijftig talenten per school. Voetbalscholen schieten als paddenstoelen uit de grond, nu voetbal ook een min of meer verplicht vak is geworden op school. Er zijn nu alleen zoveel voetbalscholen, dat ze heel veel jeugdtrainers nodig hebben. Want dat is één van de problemen in het Chinese voetbal: er zijn weinig goed opgeleide jeugdtrainers.’

21. Kapotte stuw in Maas

Bij Grave in Noord-Brabant is een binnenvaartschip tegen een stuw aangebotst. Daardoor raakte de stuw ernstig beschadigd en is het waterpeil met 3 meter gezakt. Op het moment van het ongeval was het erg mistig waardoor het schip rechtdoor vaarde terwijl hij rechts de sluis in moest.

Maas
De Maas is 950 km lang en ontspringt in Frankrijk in het plaatsje Plateau van Langres en gaat via Belgie naar Nederland waar hij uitmondt in het Hollandsch Diep.

Stuwen en sluizen
De maas is een regenrivier. Dat wil zeggen dat hij bij veel regen volloopt en bij droogte bijna verdwijnt. Er varen per jaar meer dan 11000 boten door de Maas. Van nature is de Maas niet bevaarbaar maar daar hebben Nederlandse uitvinders een oplossing op bedacht: veel sluizen achter elkaar neerzetten. De Maas heeft een stelsel van stuwen en sluizen om het waterpeil te regelen. Zo kan het waterpeil geregeld worden in de natte en droge periodes. Het doel is een constant waterpeil te bereiken afgestemd op de functie van het gebied.

In beide richtingen gestremd
De Maas is door het beschadigen van deze stuw in beide richtingen gestremd (een stuk van 28 kilometer). En in een stuk van het Maas-Waalkanaal is ook geen scheepvaart mogelijk. Dagelijks komen er 75 tot 100 door deze stuw. Deze schepen moeten nu omvaren via Rotterdam en Antwerpen waardoor zij wel 48 uur vertraging op kunnen lopen, onder meer door langere wachttijden bij sluizen in Belgie. Kleinere schepen kunnen omvaren via kanalen in Brabant. Niet alleen de binnenvaart lijdt honderdduizenden euro’s schade maar ook andere bedrijven omdat er geen grondstoffen vervoerd kunnen worden. Ook woonboten hebben er last van omdat ze scheef zijn gaan liggen door het lage waterpeil. Het heeft ook gevolgen voor de oevers want deze zijn droog gaan staan. Door de sluis in Grave is de waterpeil daar erg gezakt en bij Lith heel erg gestegen.

Oplossing
Een ongeluk met een sluis gebeurt niet vaak en het probleem is complex. Het ingewikkelde is dat de Maas geen standaardrivier met een waterstroom is. Er is daarom naar 2 oplossingen gezocht: een voor de korte termijn en een structurele oplossing. Voor de snelle oplossing werd gekeken naar een mobiele damwand of zandzakken op de bodem. Dat moet het waterpeil weer omhoog brengen en dan kan de scheepvaart worden hervat. De maatregelen zijn complex, omdat de waterpeil door een hevige regenval snel kan stijgen. De tijdelijke dam moet dan kunnen worden weggehaald of weerstand kunnen bieden tegen de hoge waterdruk. Tegelijkertijd werkt rijkswaterstaat aan de reparatie van de andere sluis. Maar ook voor die langetermijnoplossing wist rijkswaterstaat niet wanneer hij gerealiseerd werd. In het Maas-Waalkanaal werd water van de Maas naar het kanaal gepomt want dan konden de schepen daar weer doorvaren en lagen de woonboten daar ook niet meer droog. Op 10 januari werd begonnen aan de bouw van de zogenoemde breuksteendam. De bouw loopt voorspoedig en dus de scheepvaart kan binnenkort worden hervat.

22. WhatsApp binnenkort niet meer gratis

Het was natuurlijk al te mooi om waar te zijn. Berichten sturen zonder dat het een cent kost. Dat gaat dit jaar veranderen. WhatsAppen gaat geld kosten. iPhone en Android gebruikers moeten jaarlijks gaan betalen om Whatssap te gaan gebruiken. na een paar proefjaren moet je gaan betalen voor WhatsApp. iPhone en Android moeten eerst 11,50 euro gaan betalen om het aan te schaffen.
De mensen die WhatsApp nu gebruiken hoeven geen aanschaf kosten te gaan betalen . De 11,50 euro die je in het begin moet gaan betalen geldt alleen voor nieuwe gebruikers. Wie voor juli dit jaar WhatsApp heeft geïnstalleerd, hoeft die 11,50 euro helemaal niet te betalen. Wanneer er betaald moet gaan worden, is nog onduidelijk. Maar het gaat wel dit jaar gebeuren.
De kosten voor als je een abonnement wilt is waarschijnlijk : € 1,00 voor 1 jaar, € 3,20 voor 3 jaar, of € 5,50 voor 5 jaar. Best goedkoop dus.
WhatsApp verwerkt dagelijks 17 miljard berichten. Meer dan 100 miljoen mensen hebben een app geïnstalleerd. De chat-app is ook in ons land heel erg populair. Gaat dat niet veranderen, nu er betaald moet worden? Internetdeskundige Martijn Kriens vermoedt van niet. “WhatsApp heeft zoveel voordelen, vergeleken met bijvoorbeeld sms. Het is zo flexibel. Zo zijn de groepschatten erg populair. Bovendien hoeven mensen niet heel veel te gaan betalen. WhatsApp blijft heel aantrekkelijk. vindt de timing van WhatsApp goed. “Juist nu iedereen verslaafd is, is het slim om geld te vragen voor je dienst ‘’ . Nu zijn sommige mensen benieuwd of whatssap voor altijd met geld moeten worden betaald . Whatssap weet het nog niet zeker . Volgens WhatsApp-ceo Jan Koum draait de wereld tegenwoordig om mobiele telefoons. Als u niet per jaar wilt gaan betalen kan je nog steeds gaan whatsappen . Maar dan moet je per bericht die je verstuurd 1 cent betalen . Voor het bellen moet je ook nog betalen daarvoor is het per 15 minuten 15 cent dus voor 1 minuut een cent . Dit geldt trouwens ook nog voor mensen met een andere telefoon inplaats van Iphone of Android .

23. De Bevers

In de zomervakantie van 2015 ben ik een weekendje met mijn ouders en broer bij de Biesbosch gaan kamperen op Tiengemeten, het is ongeveer 1 uur rijden maar doordat ik snel wagenziek word (en de auto vol lag met kampeerspullen en de hond bij onze voeten lag) had ik de hond ondergekotst en hebben we er anderhalf uur over gedaan. Omdat het een eiland is moet je eerst nog 5 minuten met een veerboot ernaar toe varen. toen we op Tiengemeten waren, moesten we nog iets van 2 km lopen om bij de kampeerplaatsen te komen, op het moment dat we daar waren kwam er gelijk een hele aardige boswachter naar ons toe, hij ging ons laten zien waar we onze tent neer mochten zetten, we stonden bij een mooi watertje. We wilden de tent opgezeten met hoofdlampjes omdat het al best donker was, dat ging best moeilijk dus had de boswachter een grote zaklamp gepakt en heeft ons toen geholpen met de tent op te zetten. Die ochtend werd ik wakker van vers gebakken broodjes, dus ging ik me aankleden en naar buiten. We hadden best uitgebreid gegeten omdat we die dag een lange wandeling gingen maken, rond 10 uur waren we gaan wandelen, het is daar een heel mooi gebied. Toen we om ongeveer 1 uur honger begonnen te krijgen zijn we bij herberg Tiengemeten gaan eten. Na het eten zijn we terug gaan lopen, maar onderweg zagen we iets bruins in het water drijven, het bleken bevers te zijn. Ik had nooit gedacht dat bevers zo groot zouden zijn, ik schrok er zelfs van. De boswachter die op dat moment naar ons toe kwam lopen, vroeg of wij hun burcht wilden zien. Dat wilden we natuurlijk wel. Blijkbaar was de burcht heel dicht bij ons, er waren zelf een paar bevers nog bezig met de laatste takken op de goede plek leggen. Onze hond vond de bevers maar raar. De boswachter zij ook dat er een vrouwtjes bever in de burcht was die 6 weken geleden baby’s had gekregen en morgen voor het eerst naar buiten konden komen. Nadat we een tijdje naar de bevers hadden gekeken, waren we terug gaan lopen. Toen we om 4 uur bij onze tent aankwamen zijn we eten gaan maken, we aten macaroni. ‘s Avonds hebben we wat spelletjes gedaan. Die nacht heb ik de hele tijd gedroomd over bevers. Ik droomde dat de bevers naar onze tent toe kwamen en met onze hond gingen spelen, maar helaas kan dat niet want bevers zijn niet zo tam, ze zijn heel erg schuw. De volgende dag zijn we weer terug naar de bevers gegaan, en er waren 3 jonge bevers bij de burcht aan het spelen. Er stonden nog 2 gezinnen te kijken hoe de bevers aan het spelen waren. Na een tijdje gingen we weer weg, de bevers waren ook terug in hun burcht gegaan en wij gingen eten en naar huis. Ik vond het een heel leuk weekend.

24. Rutte sluit samenwerking met PVV nu wel volledig uit

Premier Mark Rutte (VVD) zegt definitief niet met de PVV van Geert Wilders te zullen samenwerken na de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart. In het televisieprogramma Buitenhof verklaarde Rutte zondagmiddag: ‘De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul. Het gaat niet gebeuren.’

Onvoorwaardelijk
Tot dusver zei Rutte dat hij heel veel zin had in alliantie met de pvv. Samenwerking sloot hij tot nu toe hellemaal niet volledig uit. Als voorwaarde stelde hij dat Wilders in ieder geval zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak moest terugnemen. Daarmee leek hij de deur doelbewust op een kier te houden. Nu zegt de VVD-lijsttrekker hoe dan ook niet te zullen samenwerken met de PVV.
Wilders reageerde zondag scherp. ‘Rutte verkettert PVV’, schreef hij via Twitter. ‘De arrogantie van de macht. Corrigeer Rutte. Op 15 maart 2016 om 4 uur s’midags via facebook.

Onenigheid
Met zijn uitspraak lijkt Rutte de VVD-kiezer te garanderen dat een stem op de VVD niet leidt tot een coalitie met de PVV. Daarmee slaat hij de concurrentie een wapen uit handen. Andere lijsttrekkers zoals Lodewijk Asscher van de PvdA en GroenLinks-voorman Jesse Klaver waarschuwen namelijk al enige tijd dat Rutte en Wilders elkaar uiteindelijk toch in de armen zullen sluiten.
In de VVD is niet iedereen ervan overtuigd dat de partij de deur voor de PVV moet dichtdoen. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, zei in december 2015 in een interview met de Volkskrant: ‘Ikzelf vind dat ik met iedereen om de tafel moet zitten. Ik zie niet in waarom ik de PVV moet uitsluiten en de SP niet.’
VVD-coryfee Hans Wiegel verklaarde zaterdag in De Telegraaf ook de optie open te willen houden. PVV-stemmers mogen volgens hem niet als ‘een stel verdoemden’ worden weggezet. ‘Mijn standpunt is dat ik de partij van Wilders niet wil uitsluiten.’

Fatsoenlijke mensen
Rutte benadrukte de PVV-stemmer niet uit te willen sluiten, maar samenwerking met de partij wel. ‘Het zijn fatsoenlijke mensen’, aldus de VVD-lijsttrekker. ‘Met die kiezers wil ik in gesprek want Geert Wilders is niet de leider die hun problemen gaat oplossen.’
Nu er definitief een streep getrokken is door een coalitie waarin VVD en PVV deelnemen, zijn de mogelijkheden voor een formatie met een meerderheid in de Tweede Kamer en Eerste Kamer verder beperkt. Eerder al hadden D66, CDA, PvdA, SP en GroenLinks aangegeven dat ze niet met de PVV zullen regeren. SP-leider Emile Roemer verklaarde afgelopen zaterdag bovendien niet met de VVD in zee te zullen gaan.

Moeilijke coalitievorming
Al enige tijd gaat de PVV in vrijwel alle peilingen aan kop. Volgens de laatste schattingen blijft een coalitie van bijvoorbeeld VVD, CDA en D66 rond de zestig Tweede Kamerzetels hangen. Om nog eens vijftien zetels voor een meerderheid te vinden moeten waarschijnlijk nog twee partijen zich aansluiten bij een formatie. Een coalitie over de linkerboeg, bijvoorbeeld van PvdA, SP, D66 en GroenLinks, blijft in de peilingen nu haken op circa 50 zetels (stoelen waar kamer leden op zitten).

25. Nieuwe diersoort: kruising tussen een olifant en giraffe?!

In dierentuin De Beekse Bergen in Noord-Brabant is afgelopen week een rare ontdekking gedaan. De werknemers vermoeden dat het op dierendag is gebeurd. Alle dieren mochten samen spelen en waarschijnlijk is toen de 5-jarige olifant zwanger geraakt. Verder gaat het goed met de moeder en het kleintje, maar het beestje mag niet gespot worden door de bezoekers. Het dierenpark gaat onderzoeken wat het beestje aankan en gaat het gedrag bijhouden om te kijken of het echt van de 6-jarige giraffe komt.
Hier een interview met een van de verzorgers:

Dacht u al gelijk na de geboorte dat het beestje van een giraffe was?
Nee, maar we zagen al wel gauw dat er iets mis was.

Is het nog mogelijk dat het beestje in plaats van een giraffe van een ander dier is?
Helaas kunnen we daar nog niks over zeggen. Zodra we meer weten geven we het door.

Weet u van welke giraffe het beest kan zijn?
Ja, we vermoeden giraffe Langnek. We hebben de videobeelden nagekeken en gekeken naar het bloed.

Wat verwacht u van het beestje?
Tot nu toe gaat het erg goed en lijkt het een heel sterk beestje.

Gaat u het beestje houden?
Ja, waarschijnlijk wel. We zijn druk op zoek naar een verzorger die full time kan werken om te zorgen voor het beestje.

Als het helemaal goed gaat met het beestje, gaan jullie ze dan vaker bij elkaar zetten?
Die vraag kunnen wij helaas nu nog niet beantwoorden.

Hoe gaat het beestje heten?
Het jongentje gaat waarschijnlijk Olaf heten vanwege zijn bijzondere ouders. Olifant & Giraffe.

22-01-2017 12:03: UPDATE!

Na de bijzondere geboorte van gisteren is er meer nieuws en zekerheid.
De biologische ouders van het jongentje Olaf zijn:
Olifant Ollie & giraffe Langnek!

Helaas ziet het er niet zo goed uit voor Ollie. Ze is zwakker geworden en kan moeilijk lopen. De artsen zijn haar nu aan het onderzoeken en hopen op geld voor een medicijn. Als Ollie veel pijn krijgt is de Beekse Bergen niet van plan om meer van deze diersoorten te nemen. Olaf is nu bij zijn vader en tot nu toe gaat het goed. Wij hopen natuurlijk allemaal dat Ollie er ook snel bij kan zijn. De Beekse Bergen heeft besloten om van elk entreekaartje 10% naar Ollie te laten gaan. Ook online kan geld gedoneerd worden.

22-01-2017 17:56: UPDATE!

De Beekse Bergen is veel bezocht vandaag waardoor het medicijn betaald kan worden! Iedereen die Ollie heeft geholpen, heel erg bedankt. Het medicijn moet over een uur genomen worden.

23-01-2017 11:34: UPDATE!

Het bijzondere gezin heeft na de toch wel zware nacht voor Ollie vanochtend kennis met elkaar gemaakt. Het is een gelukkig gezinnetje en mag vanaf morgen gezien worden. Voor de Beekse Bergen was dit de eerste en laatste keer om de pijn van de olifant te voorkomen. Ze raden ook aan andere dierentuinen aan dit niet te doen. De Beekse Bergen heeft hiermee een mooie herinnering gemaakt.

26. Veroveren de VS Mexico?

WASHINGTON- Er gaan geruchten rond dat de VS Mexico bij hun rijk willlen inlijven. Donald Trump’s plan over ‘The Wall’ krijgt dus een andere vorm. Hoe denkt Trump dit te gaan doen? En zijn landen zoals Canada, Brazilië en landen in die omgeving daar wel blij mee?
Het is allemaal niet zeker. Trump wil misschien dus in plaats van ‘The Wall’ te bouwen Mexico helemaal innemen. Het leger van de VS heeft natuurlijk veel betere wapens, maar toch. Andere grote landen zullen Mexico misschien wel hulp bieden. En hoe gaat Trump dat allemaal betalen?
De woordvoerder van de president van Canada zegt dit: “Schandelijk is dit. Jarenlang vrede sinds de Tweede Wereldoorlog. En dan dit.”
Wordt dit de 3e wereldoorlog? Rusland zou zich er ook wel mee bemoeien. Dit zou dus grote gevolgen hebben voor de hele wereld. De economie stort compleet in. Overal legers. En waar moet Nederland voor kiezen? Willen wij wel vriendjes met Trump zijn?
De VS staat aan onze kant en wij aan de hunne. De VS kwam ons te hulp in de 2e Wereldoorlog. Ze verwachten nu dat wij hun nu helpen. Wat gaan landen zoals Duitsland, Rusland en Engeland tegen ons doen? De reactie van Mark Rutte: “Dit mag eigenlijk helemaal niet gebeuren. De 2e Wereldoorlog was een enorme ramp met ontelbaar veel slachtoffers. De hele wereld zal een kant moeten kiezen. Elk land, rijk of arm, zal veel geld moeten stoppen in wapens, voertuigen en boten. En dat allemaal omdat Trump een hekel aan Mexicaanse vluchtelingen heeft?”
De mensen in Amerika zijn nu niet bepaald blij. Maar weinig mensen vinden het een goed plan. Geld zal het gaan kosten. Dat hebben de meeste mensen er niet voor over. Wat zal er overblijven van Amerika als ze verliezen? Of winnen? Wethouder Brown reageert: “Het is een plan ja. We zijn nog druk aan het vergaderen over of we het wel of niet doen. Het geld is natuurlijk hard nodig. Donald denkt er op het moment met andere wethouders en adviseurs. Anderen moeten zich er niet zo’n druk over maken. De dingen die we besproken hebben vertel ik natuurlijk nog niet. Plannen zijn in ieder geval nog niet definitief gemaakt.”
De Mexicaanse president liet weten dat hij dit belachelijk vindt: “Dit is toch nergens voor nodig. Wij proberen samen met de Amerikaanse grenspolitie zo veel mogelijk vluchtelingen te stoppen. Voor die mensen hoeft toch niet heel Mexico de dupe ervan te zijn? Er zijn genoeg andere oplossingen. De straffen verhogen bijvoorbeeld. En ‘The Wall’ is dan toch een beter idee?”
Genoeg mensen in de hele wereld zijn ertegen. Veel landen zouden zich tegen de VS keren. De handel zou geblokkeerd worden. Dan zou de economie nog véél dieper zakken. Net als het zo hard nodig zal zijn. Dit kan niet, volgens de meeste mensen. Supermarkten zouden leeg komen te staan door te weinig producten. En alle anderen winkels precies hetzelfde.
Of dit nu echt gaat gebeuren weet niemand. Trump heeft heel grote plannen.

27. Dood door zelfrijdende auto

Het was een kwestie van tijd. Op 1 juli 2016 maakte Tesla bekend dat er tijdens het gebruik van de in hun auto’s geïnstalleerde autopiloot een dode is gevallen. Het gaat om een 40-jarige Amerikaan die op de snelweg om het leven kwam toen de zelfrijdende Tesla waarin hij reed een andere auto over het hoofd zag en een botsing maakte.

Natuurlijk slaat dit de discussie aan over het gebruik van zelfrijdende auto. De Amerikaanse toezichthouder zegt een onderzoek te starten naar het ongeluk. Tesla zelf zegt dat hun autopiloot nog altijd veiliger rijdt dan menselijke bestuurders.

Stel, over tien jaar is het kopen van een zelfrijdende auto heel gewoon. Er rijden er al een paar honderdduizend rond in Nederland. Onvermijdelijk zal een zelfrijdende auto soms in een situatie terecht komen waarin de besturingssoftware moet kiezen tussen twee kwaden: een plotseling overstekende groep kleuters overrijden, of uitwijken en zelf te pletter slaan tegen de pijler van een viaduct. De ontwerpers van de auto moeten als het ware een moraal in de software inbouwen: moet die eerst en vooral de inzittenden beschermen, of het totaal aantal slachtoffers zo klein als mogelijk maken?

Geen enge gedachte
De Franse en Amerikaanse onderzoekers onderzochten de dilemma’s die dit oplevert, door grote groepen proefpersonen online te laten oordelen over fictieve verkeerssituaties. Een proefpersoon krijgt bijvoorbeeld een zebrapad met een aanstormende, zelfrijdende auto te zien. Op het zebrapad lopen tien voetgangers die het stoplicht genegeerd hebben. Wat moet de auto volgens de proefpersoon doen?

Peter-Paul Verbeek, techniekfilosoof aan de TU Twente, vindt het terecht dat dit soort morele dilemma’s onderzocht wordt: “Dat laat ook zien dat wij mensen al voortdurend zulke keuzes maken, al handelt een mens in zo’n situatie in een vlaag van paniek en irrationeel. Ik vind het juist geen enge gedachte, dat we er in het geval van de zelfrijdende auto van tevoren goed over na te kunnen denken.”

Bij de eerste twee onderzoeken lijkt er dus geen probleem: zelfrijdende auto’s moeten moreel calculerend beslissen, zonder aanzien des persoons, en altijd zo min mogelijk slachtoffers maken.
Maar bij onderzoek drie en vier verandert dit beeld. Daar moesten de proefpersonen zich voorstellen dat ze zelf een zelfrijdende auto gingen kopen. Moet die auto dan moreel calculerend zijn, of prioriteit geven aan het beschermen van de inzittenden? Terwijl ze nog steeds vonden dat de eerste optie moreel het beste was, kochten ze zelf liever een auto die volgens de tweede optie handelde. Met andere woorden: prima dat andere auto’s moreel calculerend handelen, maar die van mij moet eerst en vooral mij beschermen.

28. Zelfbalancerende scooters

“Heeft u ‘m al gezien?”: De nieuwste gadget! Een zelfbalancerende scooter ook wel hoverboard of oxboard genoemd. Een klein elektrisch vervoermiddel dat wel lijkt op een Segway, maar een stuk compacter is. Het verschil is ook dat een Segway een stuur heeft en een zelfbalancerende scooter niet. Zo’n ontzettend gave gadget, wie wil zo’n ding nou niet?

Hoe ziet hij eruit en hoe werkt zo’n apparaat
Het apparaat laat zich simpel gezegd omschrijven als twee wieltjes met een plank ertussen. Je plaatst beide voeten aan de zijkanten en je sjeest er zo mee weg. Door de voeten naar voren te kantelen ga je naar voren, als je ze naar achteren kantelt rem je af of laat je naar achteren gaan en één voet naar voren en één naar achteren zorgt ervoor dat je naar links of rechts gaat.

Gewicht en snelheid
Een zelfbalancerende scooter is vrij klein, maar wel loeizwaar. Dat zal te maken hebben met de grote accu die erin zit. Twee tot drie uur opladen betekent dat je er tussen de vijftien en twintig kilometer mee kunt rijden, afhankelijk van het gewicht van de berijder en de ondergrond waar je op rijdt. De maximum snelheid is vijftien kilometer per uur, maar dat zullen weinig mensen redden: het is namelijk doodeng om zo snel te gaan.

De eerste keer
Heel spannend vond ik het, de eerste keer dat ik op zo’n ding stond. Je moet heel snel opstappen, want zodra hij een beweging van je voet voelt, begint hij al te bewegen. Als je eenmaal staat, is het zaak om niet zelf proberen je evenwicht te bewaren want dat doet het apparaat wel voor jou. Gewoon staan! En inderdaad: na een paar minuutjes heen en weer rijden had ik het door.

De eerste indruk
Het gebruik van een zelfbalancerende scooter kan dus ontzettend eenvoudig zijn , als je even over die eerste angstdrempel heenstapt. Maar dat moet je ervoor over hebben, want het is ontzettend leuk. Ik heb het geleerd op het apparaat van mijn zusje. Zij heeft er een gekocht dus ik moest wel steeds haar toestemming vragen maar ik kon telkens niet wachten om er weer op te stappen.

Ook al haar klasgenootjes reageerden zo. Stuk voor stuk hadden ze even een paar minuten nodig om de basis onder de knie te krijgen, maar daarna waren ze er niet meer af te slaan. Steeds werd er weer gezegd: “Mag ik nog eens op dat blitse skateboard van je?”

Uiteraard kwam er ook genoeg commentaar, bijvoorbeeld “Zo beweeg je nooit meer!” En inderdaad, dat is een risico, want op een zelfbalancerende scooter een rondje doen is natuurlijk een stuk leuker dan dat je de benenwagen moet nemen.

Op de weg
In Nederland is helaas besloten dat je met een zelfbalancerende scooter niet op de openbare weg mag rijden. Op eigen terrein rijden en binnen is daarentegen wel legaal. Een boete voor het rijden met een zelfbalancerende scooter op de openbare weg staat op dit moment op €180,-.

29. ‘Middelbare scholen laten slecht presterende leerlingen contract tekenen’

Sommige middelbare scholen laten slecht presterende leerlingen contracten tekenen voor het centraal eindexamen. Dit blijkt uit de documenten die de Volkskrant in bezit heeft.

In de contracten staan als leerlingen te veel onvoldoendes halen of het huiswerk niet maken, dat ze niet meer mogen deelnemen aan het eindexamen ook al is het tegen de regels in. En ook zijn ze bedoeld om in 1 keer te slagen, maar in 1 keer slagen gaat met zo’n contract nog niet zo makkelijk als sommige misschien wel denken.

De school waarop je zit mag je toch eigenlijk helemaal niet dwingen om het dan zo te doen als je dat contract ondertekent? Veel scholen doen dat wel om slecht presterende leerlingen van school af te kunnen halen of ze proberen hun te stimuleren om betere cijfers te halen.

Die contracten gebruikten ze om lastige leerlingen (die veel onvoldoendes haalden en nooit goed luisterden) van school te halen omdat sommige leraren helemaal klaar waren met die leerlingen, zegt een woordvoerder. Maar dankzij deze contracten konden toch nog veel leerlingen door naar het examenjaar of het examen doen.

Zeker 7 scholen hebben in de afgelopen 2 jaar leerlingen en hun ouders zo’n overeenkomst laten ondertekenen. De onderwijsinspectie vertelt in de krant dat dit steeds vaker opduikt. Het zou dan gaan om gemiddeld 1 leerling op een school die zo’n contract ondertekent.

Sommige scholen laten deze contracten al jarenlang ondertekenen door de leerlingen. Want leerlingen die vaak onvoldoendes halen trekken het gemiddelde cijferpercentage flink omlaag en dat willen scholen natuurlijk helemaal niet.

Ook 7 scholen zouden dit contract inmiddels niet meer gebruiken omdat het tegen de regels in gaat.
Maar, zeggen een paar scholen: ‘Ons doel was om die leerlingen alleen maar te stimuleren om beter op te letten, betere cijfers te halen en de inzet groter te maken.’

Veel mensen vinden het niet kunnen dat scholen leerlingen dwingen met zo’n contract. Volgens sommige organisaties zoals het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is het doel van die scholen juist om de percentages van de mensen die slagen omhoog te krijgen. ‘Er zijn de afgelopen jaren ook veel klachten binnengekomen van leerlingen en hun ouders’ vertelt het LAKS.

Die klachten komen vooral door de gevolgen van de contracten, want die kunnen best heftig zijn voor sommige leerlingen. De meeste klachten komen van hun ouders en die zijn vooral de mensen die in het begin deze contracten goed vonden, maar achteraf hadden ze beter moeten nadenken of het wel zo’n goed idee was. Want door zo’n contract kan hun kind blijven zitten of kan het afstromen naar een lager niveau.

Al die klachten die binnenkomen proberen ze zo goed mogelijk op te lossen. Sommige woordvoerders noemen deze contracten ofwel overeenkomsten ‘Wurg contracten’. En anderen noemen deze contracten weer ‘uit ten boze’. De onderwijsinspectie is aan het controleren bij meerdere scholen of daar deze contracten worden gebruikt om deze gevolgen te kunnen vermijden en alle problemen op te kunnen lossen.

Reacties zijn gesloten.