3.1. Archiveren = opbergen

Het is best fijn dat tegenwoordig het schoolwerk op een tablet gemaakt kan worden. Maar hoe ruim je je spullen op een tablet zo op dat je ze ook weer terug kunt vinden? Op je schooltablet heb je daarvoor een eigen bewaarplaats, OneNote. Daarin heb je als het goed is al mappen aangemaakt voor elk vak. Maar hoe ziet het er binnen die mappen uit? Misschien heb je wat aan dit opbergsysteem. (Niet verplicht, gebruik het alleen als je dit handig lijkt.)


STAP 1: Maak mappen aan voor elk vak.

STAP 2: Open de map ’01 AK’ en maak hierin 3 nieuwe mappen aan.

 1. Een map voor dingen waaraan je werkt, die nog niet klaar zijn (BEZIG).
 2. Een map voor materiaal dat je nodig hebt, of van de docent krijgt, of je eigen notities (aantekeningen) (NODIG).
 3. Een map voor dingen die klaar zijn (KLAAR).

STAP 3: Maak in de map van de andere vakken ook deze 3 mappen aan.

Nu ben je eigenlijk klaar. Als je dit systeem een beetje bijhoudt, kan het nooit een rommeltje worden. Maar hier toch nog een paar tips die helpen het nog overzichtelijker te houden:

Bulb_flashes_3Tips:

 1. Bestandsnaam Geef alles wat je opslaat een bestandsnaam die begint met een datum. Een datum die begint met het jaar (jj), dan de maand (mm) en dan de dag (dd). Voorbeeld: 10 september 2015 = 150910, 31 februari 2017 = 170231.
  Waarom is dat belangrijk? Door altijd de datum erbij te zetten kun je iets sneller terugvinden. Maar je kunt zo ook verschillende versies van een document bewaren. En het belangrijkste: als je iets moet inleveren of insturen, weet je precies op welke datum je dat hebt gedaan.
  Waarom is het handig om met het jaar te beginnen? Omdat je dan alles van een bepaald jaar bij elkaar hebt staan. Als je met de dag zou beginnen wordt het nog een rommeltje.
 2. Versie Als je helemaal klaar bent met een bepaald document sla je het op met de datum (jjmmdd), dan de bestandsnaam en dan DEF (= definitief). Als je bijvoorbeeld op 2 maart 2017 klaar bent met een werkstuk voor biologie, dan sla je het op als: 170302 BI werkstuk DEF. Je weet dan dat dit de versie is die klaar is en je kunt alle eerdere versies met een gerust hart weggooien. Hierna kun je het biologiewerkstuk in de biologiemap verplaatsen naar de map ‘KLAAR’.
 3. Back-up Als je een cloud gebruikt, zoals OneNote, bewaar van je belangrijkste documenten dan altijd een kopie op je computer of nog beter: op een externe harde schijf. Het kan gebeuren dat er een storing is bij de cloud en dan ben je in de aap gelogeerd.
 4. Bewaren Tot besluit nog een belangrijke tip: GOOI NOOIT TE VROEG IETS WEG! Bewaar het hele schooljaar alles wat je hebt gemaakt of nodig hebt gehad. Als ingeleverd werk om de een of andere reden is zoekgeraakt, of als blijkt dat je aan het einde van het jaar een overzichtsproefwerk moet maken, dan is het fijn als je alles nog hebt. En snel kunt vinden. Op de eerste dag van de zomervakantie begint dan de pret: kijken wat je wilt bewaren en verder: lekker weggooien!

Veel succes met je opgeruimde computer! Wie nog meer tips wil: 4 prikkelende anti-puinhoop-tips. En om je te troosten: dit is het bureau van Albert Einstein:

↑ NAAR BOVEN ↑

Reacties zijn gesloten.