6.11. Parasieten en cybercrime

Op je computer en op de sociale media kun je enorme hinder hebben van mensen die je bestoken met junkmail: junk is een verzamelnaam voor e-mails of berichten waar je niet om hebt gevraagd. Ze sturen je spam, proberen je in een hoax (spreek uit: hooks) te laten trappen, proberen je computer te besmetten met een virus of spionnen op je computer te installeren, of ze zijn uit op lange slierten geldige e-mailadressen om te verkopen. En dan kunnen ze ook je computer volledig op slot zetten, zodat je niets meer kunt. Daarover gaat dit hoofdstuk.
Het is niet bedoeld om je bang te maken. Maar wel om je te leren altijd na te blijven denken over wat je doet en de mogelijke gevolgen ervan.


1. HOAX

hoax e-mail

hoax e-mail

hoax facebook

hoax facebook

hoax twitter

hoax twitter

Een hoax kan ook een zielig bericht zijn over een jongetje dat terminaal ziek is en zo graag nog één keer de Mount Everest wil beklimmen. Of een waarschuwing voor een levensgevaarlijk virus. Of een geinig plaatje. Wees altijd voorzichtig als er bij een bericht met heel veel uitroeptekens wordt geroepen dat je iets direct MOET delen. Stuur zulke berichten NOOIT door.


2. SPAM


3. PHISHING

160213 spam

phishing visa

Uitleg en handleiding Rabo-bank
Ziggo over phishing (november 2015)


4. VIRUS of MALWARE

Check de nieuwste virussen, hoaxes, etc. bij Symantec.


5. BOTNET (ZOMBIE)

toets voorbeeld 1 botnet2In dit voorbeeld van een botnet is een e-mailaccount van iemand (die Herfs heet) gebruikt om reclame naar zijn hele adresboek door te sturen. Dat heeft Herfs niet zelf gedaan. Zijn computer is met behulp van een virus of spyware, die software in zijn computer plaatste, gekoppeld aan en overgenomen door een netwerk van computers en kan van daaruit op afstand worden bestuurd door een zogenaamde bot herder.

Vaak weet je niet dat je computer is overgenomen. Check daarom regelmatig je computer. Er zijn manieren om ervanaf te komen, kijk bijvoorbeeld bij Spybot Search&Destroy.


6. SPYWARE

spyware

Niet alleen via e-mail kan je computer worden besmet met virussen of spyware. Als je computer slecht beveiligd is, of je downloadt muziek of films of illegale software van illegale websites, of je opent onveilige websites, dan zit je computer er gegarandeerd binnen de kortste keren vol mee. Zorg dus altijd voor voldoende beveiliging (updaten!), gebruik een goede (betaalde) virusscanner (updaten!) (zie ook advies Consumentenbond onderaan) en open gewoon helemaal niets wat je niet vertrouwt. Zoekmachines waarschuwen vaak als een website onbetrouwbaar is. Als op een website veel knipperende dingen staan, en wedstrijdjes waar je aan mee kunt doen, of verleidelijke teksten dat je de honderdste bezoeker bent en gegarandeerd iets gewonnen hebt: NIET DOEN! NIET OP KLIKKEN!


7. RANSOMWARE

ransomware

‘Ransomware’ betekent letterlijk: gijzelings-software. Ransom = losgeld. Hiermee blokkeren criminelen je computer en de bestanden op je computer. Je kunt je computer dus niet meer gebruiken. De digitale afpersers doen bijvoorbeeld of ze de politie zijn, of Buma/Stemra, Microsoft of Europol. Je wordt beschuldigd van strafbare feiten, bijvoorbeeld bezit van kinderporno en ze zeggen dat je daarom eerst een boete moet betalen, voordat je je computer weer kunt gebruiken. Maar dat is dus nep: het bericht is afkomstig van criminelen en betalen heeft vaak geen zin. De politie adviseert iedereen zich tegen ransomware te wapenen door
1. antivirusprogramma’s te gebruiken,
2. regelmatig updates te installeren en
3. regelmatig back-ups te maken van de gegevens op je computer.


Lees ook:

De beste virusscanner: advies Consumentenbond (2016)

Over het advies van de Consumentenbond

‘Internetbankieren altijd onveilig, alle pc’s besmet’ (2012)


Begrippen die je moet kennen:

   • hoax
   • spam
   • phishing
   • virus
   • botnet
   • spyware
   • ransomware

↑ NAAR BOVEN ↑

Reacties zijn gesloten.