Huiswerk: 5 open en bloot-brieven

Hieronder vind je vijf brieven van fictieve (= zelfbedachte) jongeren, waarin ze om hulp of advies vragen bij sexting.

Open een nieuw document en sla het op met deze bestandsnaam:

klas (spatie) achternaam (spatie) voornaam (spatie) eventueel tussenvoegsel (spatie) brief [nummer brief]

Je krijgt voor deze opdracht één lesuur. Stuur je document aan het einde van de les naar leghuiswerk@gmail.com en geef je e-mail hetzelfde onderwerp als je document. Krijg je de opdracht in de les niet af, dan is het huiswerk voor de volgende les.

Beoordeeld wordt of je de opdracht serieus neemt, en of uit je antwoord blijkt dat je de bronnen hebt bekeken.
Weegfactor: 2
Inleveren: einde van de les, anders: zie magister


Opdracht:

 1. Lees alle brieven door en geef eerst (kort) je reactie.
  Mijn reactie op brief 1:
  Mijn reactie op brief 2:
  Mijn reactie op brief 3:
  Mijn reactie op brief 4:
  Mijn reactie op brief 5:
 2. Kies één van de brieven en schrijf een antwoord. Let daarbij op dat je moet reageren vanuit de ouders (brief 1), de coach sociale media (brief 2), een vriend/vriendin (brief 3 en 5), de politie (brief 4).
 3. Maak bij je antwoord gebruik van deze bronnen, zodat je weet dat je geen onzin-advies geeft:
  Sexting: wat is het en hoe ga je er als ouder mee om?
  HelpWanted.nl
  Meldknop.nl

Brief 1: Julia (meisje, 15) aan haar ouders

Ik wil graag hulp of advies.
Mijn probleem is dat mijn vriendin een foto van mij, bloot, op social media heeft gezet. Het begon met dat zij via snapchat een foto van haar had gestuurd. Naakt. Ik heb de foto gewoon weggedrukt en ik dacht in mezelf: gewoon niet meer aan denken, het zal vast wel een foutje van haar geweest zijn. Later kreeg ik weer een berichtje via snapchat van haar. In dat berichtje stond waarom ik ook niet een foto van mezelf, bloot, maakte en naar haar toe stuurde. Ik zei dat ik dat niet wilde. Misschien maakte ze er wel een screenshot van. Ze zei dat ze dat niet zou doen en dat als ik het niet stuurde, dat ik dan haar vriendin niet meer was. Dat wilde ik niet, dus heb ik toch een foto van mezelf gemaakt waarin ik ook bloot ben. Ik heb ingesteld dat zij die foto ook maar één seconde kon zien. Zo was de kans kleiner dat ze er geen screenshot van zou (kunnen) maken. Ik drukte op verzenden. Later, toen ik weer op snapchat keek, zag ik dat ze mijn foto opnieuw had afgespeeld en er een screenshot van had gemaakt. Oh nee!!! dacht ik in mezelf. Daarom stuurde ik een berichtje naar haar om te vragen of ze de foto kon weggooien. Maar daar gaf ze geen antwoord op. De volgende dag op school vroeg ik het haar weer. Ze zei dat ze de foto al lang had verwijderd. Als bewijs liet ze me haar filmrol zien waar alle foto’s op staan. Daar stond de foto niet tussen dus ik geloofde haar. Een paar dagen later stond de foto op social media. Uhh??!! dacht ik. Ze had de foto toch weggedaan? Dat vond ik echt niet leuk. Ik ben er achter gekomen dat ze de foto nog in recent verwijderd had staan en dat ze de foto daarna weer op haar telefoon had gezet. Ze had vervolgens een groep gemaakt met kinderen van school en die foto in die groep had doorgestuurd. Hoe ik hier achter ben gekomen? Zij was een keer naar de wc en gaf haar telefoon aan mij. Ik wou een foto maken maar ik kwam per ongeluk op die groep terecht.
Kinderen op school pesten me met deze foto. Ik heb al aan mijn vriendin gevraagd waarom ze dat had gedaan. Ze zei dat ik zelf die foto heb gestuurd. Ik zei dat zij het aan mij had gevraagd. Daarop antwoorde ze dat ik ook geen foto heb kunnen sturen.

Ik schrijf dit briefje dus aan jullie omdat ik dit niet aan jullie durf te vertellen en ik het zo makkelijker vind. Nu weet ik dus niet wat ik moet doen en ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
Groeten, Julia


Brief 2: Zoë (meisje, 15) aan de coach sociale media

Ik heb hulp nodig met mijn probleem: Mijn ex-vriendje heeft namelijk een naaktfoto met mijn hele lichaam op Instagram gezet. Hij heeft gezegd dat hij bij de 10.000 volgers een naaktfoto van mij erop zou zetten en heeft de naaktfoto op Insta gezet. Omdat hij zo snel werd gedeeld en verspreid weet bijna heel de school dat ik het ben. Mensen lachten me uit, scholden me uit voor hoer en zeiden dat ik hen ook ‘een geile foto’ moest sturen. Inmiddels heb ik al aangifte gedaan bij de politie en de politie doet onderzoek naar Sexting en mijn probleem. Ik durf niet meer naar school en zit thuis een beetje niets te doen. Ik ben zwaar depressief en zie bijna geen uitwegen meer. Het voelt alsof ik een enorme tunnel ben. Deel dit alstublieft met zoveel mogelijk mensen en help me alstublieft…!


Brief 3: Alex Jones (jongen, 14) aan een vriend

hey gast weet jij raad ik heb een groot probleem ik heb een eeehhhhh ja sorry je hier mee lastig te vallen hoor maar ik heb een naaktfoto naar m’n ex gestuurd en eeehhh ja ze heeft het doorgestuurd naar veel mensen. Ik durf de school niet meer in en schaam me te diep om het tegen m’n pa en ma te zeggen. Het stomste is nog dat ik haar echt vertrouwde en dan gaat die trut het doorgestuurd aaaaarrrrrrggggg! Nou ja eeeehhhh………. heb jij nog tips voor mij ik ben radeloos en voel me verwaarloost so pleas help a brother in need!


Brief 4: Nate Anderson (jongen, 13) aan de politie

Ik wil graag hulp.
Mijn probleem is dat ik een foto heb gestuurd en dat ik hem niet verder wilde dan alleen mijn vriend. De foto is dus wel verder gegaan dan alleen mijn vriend want hij heeft hem doorgestuurd naar de groepsapp. Ik vind dit ‘overvallen van privacy’ en ik wil graag aangifte tegen hem doen.
Al is dat niet het enige probleem want nu kijken ook mijn klasgenoten anders naar mij. Ik weet geen raad meer want ik word hierdoor erg gepest en ik durf het mijn ouders niet te vertellen. De school helpt mij ook niet. Het is net alsof het ‘eigen schuld dikke bult’ is. Het zou fijn zijn als jullie mij konden helpen.

Groetjes Nate Anderson


Brief 5: Isa (meisje, 14) aan een vriendin

Ik wil graag je hulp of advies. Mijn probleem is dat ik twee weken terug per ongeluk in de telefoon van mijn neef van 16 zijn foto’s zag. Daar stonden naaktfoto’s in van verschillende meisjes. Mijn neef was er niet dus ik heb zijn WhatsApp berichten bekeken. Daar zag ik berichtjes waar hij bij verschillende meisjes deed alsof hij verliefd op ze was en zij stuurden hem toen naaktfoto’s. Hij zette ook meisjes onder druk en liet ze toen foto’s aan hem sturen. Ik weet niet of de foto’s al rondgestuurd zijn of dat ze op internet staan. Ik wil graag dat dit stopt. Wat moet ik doen?

Reacties zijn gesloten.