Open en bloot?

In deze en de volgende twee lessen besteden we aandacht aan ‘sexting’. Sexting = als je op internet wordt geconfronteerd met bloot-filmpjes of foto’s. We bekijken eerst een reportage van EenVandaag van 24 april 2017 en we gaan er daarna in de volgende twee lessen met elkaar over in gesprek.

Er hoort bij dit onderwerp ook een opdracht, die uit twee delen bestaat.

In het eerste deel (huiswerk, waaraan je in de eerste les kunt werken, dus gebruik je tijd goed) schrijf je een brief. Het is een brief van een door jou verzonnen jongere (je mag zelf kiezen of het een jongen of een meisje is), waarin die jongere hulp of advies vraagt bij een probleem met sexting. Je mag daarbij ook zelf kiezen of de jongere hulp of advies vraagt aan:

 1. zijn/haar ouders,
 2. de coach Sociale Media op school,
 3. de politie,
 4. of een vriend/vriendin.

Hoe ga je bij deze opdracht te werk?

 • Open een nieuw Word-document.
 • Sla het document meteen op met deze bestandsnaam:
  Klas (spatie) Achternaam (spatie) Voornaam (spatie) eventueel tussenvoegsel (spatie) Sexting
 • Begin je brief op deze manier (= verplicht):

Ik ben [verzonnen naam], ik ben een [kies jongen of meisje], ik ben X jaar oud [kies leeftijd] en ik schrijf dit briefje aan [kies een van de personen hierboven]. Ik wil graag hulp of advies. Mijn probleem is [beschrijf het probleem].

 • Stuur je brief als bijlage met deze onderwerpregel naar leghuiswerk@gmail.com:Klas (spatie) Achternaam (spatie) Voornaam (spatie) eventueel tussenvoegsel (spatie) Sexting
 • De vijf beste brieven van je klas worden daarna door de docent op een aparte pagina gezet. We gaan de brieven in de volgende les eerst samen bespreken.

Daarna kies je een van de vijf brieven uit en je beantwoordt die in de volgende les zo goed mogelijk. Je kunt daarbij gebruikmaken van de artikelen onderaan deze lesbrief. Daarin staat heel veel informatie.

Je stuurt aan het einde van de volgende les je antwoord op een van de vijf brieven weer als document naar leghuiswerk@gmail.com. Geef het document en je e-mail deze naam:
Klas (spatie) Achternaam (spatie) Voornaam (spatie) eventueel tussenvoegsel (spatie) Brief [nummer brief]

In de les daarna gaan we met elkaar in gesprek over de antwoorden die jullie op de brieven hebben geschreven. Aan welke antwoorden heeft een jongere volgens jou wel wat, en aan welke antwoorden niet? Welk antwoord of welke hulp zou jij graag hebben gekregen als je zelf met sexting werd geconfronteerd?

Je brief en je antwoord op een van de vijf de brieven worden ook beoordeeld. De weegfactor is voor allebei de brieven 1 en er wordt vooral beoordeeld of je de opdracht serieus hebt genomen en of aan jouw brief en aan jouw antwoord op een van de vijf uitgekozen brieven te zien is, of je over het onderwerp ‘sexting’ hebt nagedacht. En of je daarbij gebruik hebt gemaakt van de informatie over het onderwerp. Want dat is het doel van deze lessen: dat je de tijd hebt gekregen en genomen over het onderwerp ‘sexting’ na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.

Tot slot nog dit: heb je zelf een echt probleem met of door sexting, praat er dan over met iemand die je vertrouwt en wacht daar niet mee.


De reportage van EenVandaag

Meer jongeren doen aan ‘sexting’

http://opiniepanel.eenvandaag.nl/standalone-player/113491

Dit jaar haalde nog iedere maand een middelbare school de publiciteit vanwege circulerende naaktfoto’s en filmpjes van leerlingen. Sexting heet het. Een kwart van de jongeren heeft dit soort pikante beelden van zichzelf. Een op vijf deelt het ook met anderen.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim veertienhonderd jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Twee jaar geleden deelde een op de zeven jongeren (15 procent) naaktafbeeldingen van zichzelf. Sexting lijkt steeds normaler te worden voor jongeren.

Spijt

De overgrote meerderheid (74 procent) heeft er geen spijt van: ze vinden het spannend en ze vertrouwen de ontvanger erop dat het prive blijft. Als de foto’s uitlekken, zijn de gevolgen soms niet te overzien. Begin dit jaar maakte een veertienjarige jongen uit Enschede een einde aan zijn leven nadat zijn naaktfoto op Instagram belandde. In Zeeland werden drie meisjes opgepakt nadat zij (gemanipuleerde) beelden op Instagram plaatsten van leeftijdsgenoten. De politie onderzoekt de zaak. Ook op een school in Apeldoorn is de politie ingeschakeld vanwege ‘sexting’.

18 procent van de jongeren die seksueel getinte foto’s naar anderen sturen, heeft er spijt van. Met name meisjes geven dit aan. Ze maakten de foto’s soms onder invloed van alcohol. Achteraf vinden ze het naïef van zichzelf dat ze niet beter hebben nagedacht over de gevolgen van verdere verspreiding. Het vriendje van toen bleek een boze ex te worden.

Jonge meisjes

Het zijn jonge meisjes van wie de foto’s in verkeerde handen kwamen, soms nog maar twaalf of dertien jaar oud. Ze durven geen nee te zeggen op een verzoek om naaktfoto’s en blijven jarenlang worstelen met de gevolgen. Hieronder komen enkele slachtoffers aan het woord:

“Ik heb er veel problemen mee gehad. De foto’s werden als chantage middel gebruikt. Degene die ze ontvangen had dreigde ermee. Ik moest en zou nog meer sturen of hij zou het via social media delen. Hij had al hele lijsten van mijn vrienden en familie bij elkaar verzameld. Ik kon toen niet anders dan nog meer sturen.”

“Het waren foto’s van mij, toen ik net 13 was, genomen door mijn toenmalige vriendje van 16. Hij heeft ze doorgestuurd naar 2500 man. Het heeft een heel negatief effect gehad op mijn zelfbeeld en eigenwaarde.”

“Ik ben er heel onzeker van geworden en mijn vertrouwen in jongens/ mannen is grotendeels weg. De schaamte die het met zich meebrengt, kan in de puberteit een grotere impact hebben dan dat je zou verwachten.”

Foto voor altijd op internet

Ook Anne maakte het mee dat haar naaktfoto werd doorgestuurd. Op haar vijftiende verstuurt ze een naaktfoto naar een jongen die ze leuk vindt. Het blijkt minder serieus dan ze aanvankelijk dacht en ze verbreekt de relatie. De jongen verstuurde foto na de breuk naar de hele school. “Uit stoerheid”, denkt ze nu.

De gevolgen zijn groot. Ze wordt uitgescholden en durft haar medescholieren uit schaamte niet meer onder ogen te komen. Leraren weten zich geen raad met de situatie. De stress gaat zo ver dat ze een conversiestoornis oploopt waardoor ze uitvalverschijnselen krijgt. Ze belandt driekwart jaar in een rolstoel. Inmiddels wordt ze behandeld in een speciale kliniek en gaat het een stuk beter.

Haar advies voor anderen die dit overkomt: schakel hulp in en praat met mensen. Voor de meiden (en jongens) die erover denken pikante plaatjes te sturen? Denk er nog even heel goed over naar. Eenmaal op internet, kom je er nooit meer van af.

Meer voorlichting

Jongeren zijn ervan overtuigd dat voorlichting nodig is en zou helpen om problemen te voorkomen (64 procent). Tweederde zegt nog nooit voorlichting te hebben gehad over sexting op school (67 procent). De voorlichting zou al bij de meest kwetsbare groep, jonge pubers, moeten beginnen.

Vanavond in EenVandaag meer nieuws uit ons Opiniepanel over het sexting-onderzoek onder jongeren. Wat betekent het als je foto uitlekt? We spreken met slachtoffer Anne en met haar behandelaar van Yes We Can Clinics, een kliniek waar slachtoffers terechtkunnen. Anne is niet haar echte naam, ze doet haar verhaal anoniem omdat ze niet herkend wil worden.

En: hoe licht je jongeren voor over de risico’s van sexting? Wat doe je als een plaatje uitlekt? We praten met Klaas Hiemstra van School en Veiligheid en kijken mee op een voorlichtingsavond van toneelgroep Playback dat interactieve avonden organiseert voor ouders met pubers op de middelbare school.


Artikelen:

150716 – Naakte leraar
160229 – Antwoorden op Kamervragen over sexting
160601 – Stiekem de gsm van je kind checken
161206 – Meer likes voor bloot dan voor een gewonnen prijs
161214 – Jongeren luisteren wél naar ouders
170206 – Jongeren versturen vooral naaktfoto’s via Snapchatt
170222 – Slachtoffers sexting niet de schuld geven
170302 – Tienermeisjes opgepakt
170320 – Mijn kind ziet bloot en dan?
170320 – Te weinig les over bloot en seks op internet
170405 – Is het verspreiden van bloot strafbaar?

Reacties zijn gesloten.