Week tegen het Pesten 2016

week-tegen-pesten-logo-roodHet is deze week de Week tegen het Pesten. Dat is een mooie gelegenheid in de les informatiekunde stil te staan bij pesten in het algemeen en pesten via sociale media in het bijzonder.

Je hebt waarschijnlijk al eerder klassengesprekken meegemaakt over pesten. Vaak verlopen die gesprekken op dezelfde manier: er wordt samen nog eens nagedacht over wat pesten nou precies is, wie er pesten, waarom die pesten, wat de gevolgen zijn voor degene die gepest wordt en wat je ertegen kunt doen.

Deze keer gaan we het anders aanpakken. We gaan wel een klassengesprek houden, maar doen dat eerst schriftelijk. Op die manier krijgt iedereen even veel gelegenheid om iets over pesten te zeggen. Achteraf gaan we kijken en bespreken wat iedereen heeft gezegd, zonder dat daarbij je naam bekend wordt gemaakt.

Maar… je doet niet aan het gesprek mee als jezelf, je krijgt een rol. Bij pesten gaat het namelijk niet alleen over iemand die pest en iemand die gepest wordt. Er zijn veel meer mensen bij betrokken. Hier onze verschillende rollen op een rijtje:

  1. iemand die gepest wordt
  2. iemand die met pesten begint
  3. iemand die het pesten wel grappig vindt en mee gaat pesten
  4. iemand die het pesten niet leuk meer vindt en probeert het te laten stoppen
  5. iemand die het pesten wel ziet, maar zich er niet mee bemoeit
  6. de docent
  7. de mentor van de klas
  8. de school
  9. de ouders
  10. mark zuckerberg (de baas van facebook)

Het klassenspel werkt als volgt:

We bekijken eerst het filmpje hieronder, want daarover gaat het klassengesprek. Jolena (15), Brandon (17), Asaja (14), Jeroen (14) en Joyce (13) zijn gepest via internet en sociale media. In dit korte filmpje vertellen ze hun verhaal.

Wil je er meer van weten, hun langere verhalen en meer informatie over cyberpesten vind je hier:
Filmpjes cyberpesten
cyberpesten-2 Lees als je tijd over hebt ook:
Kinderen beginnen steeds eerder met digitaal pesten
Of speel de Anti-Pest-Game
 cyberpesten Of kijk deze week ’s avonds om 18.20 uur naar Zapp. Daar wordt elke avond aandacht besteed aan pesten.

Ga nu naar het klassengesprek en beantwoord de vragen. Het zijn er 15. Let op: je beantwoordt de vragen dus niet als jezelf, maar vanuit de rol die je hebt gekregen. Omdat dat soms best lastig kan zijn, mag je met iemand naast je overleggen als je er niet uit komt.

Ga naar het Klassengesprek over cyberpesten

Reacties zijn gesloten.